La Comissió d’Urbanisme ha aprovat aquest dimarts una proposta de TriasxBCN per canviar el Pla d’allotjaments turístics (PEUAT) amb dos objectius: regular les llars compartides (lloguer d’habitacions a turistes) i permetre l’obertura d’hotels amb “projectes singulars” a la zona centre, on ara no es pot (en vermell al mapa). El PSC s’hi ha abstingut i, amb aquest vot, ha permès que la proposta de modificació del PEUAT prosperi.

La proposta ha rebut el vot a favor de PP i Vox, mentre que BComú i ERC hi han votat en contra. El regidor Damià Calvet (TriasxBCN) ha defensat la mesura perquè el PEUAT sigui “una font de benefici i no una font permanent de pèrdua d’oportunitats“. La primera tinenta d’alcaldia, Laia Bonet (PSC), no ha parlat d’hotels en la seva intervenció, però ha dit que caldrà actualitzar el PEUAT perquè sigui “una eina útil en cada moment”.

La proposta aprovada busca modificar el PEUAT per obrir hotels singulars a les zones de decreixement i congelació

El lloguer d’habitacions està permès a Barcelona només per a períodes superiors a un mes, cosa que a la pràctica fa impossible el lloguer turístic per a estades més curtes. La proposta de TriasxBCN planteja una nova ordenança que permeti les llars compartides i llogar habitacions en períodes inferiors a un mes si la llicència la demana la persona que viu a l’habitatge.

L’abstenció del PSC tomba el pla de Colau pels pisos turístics

En la mateixa comissió, el govern de Collboni ha marcat distàncies amb Barcelona en Comú sobre pisos turístics. L’abstenció del PSC ha tombat la proposta dels comuns que volia extingir les llicències de pisos turístics en edificis compartits amb habitatges, en base al nou decret de la Generalitat. Bonet ha justificat l’abstenció per “treballar amb seguretat jurídica, amb els peus sobre terra ferma i avaluar el cost”.

El posicionament del PSC ha irritat la regidora Lucía Martín (BComú), que ha acusat els socialistes de donar l’esquena a una majoria progressista a l’Ajuntament. “Vostès [el PSC] diuen que volen un govern progressista, però amb aquestes votacions fan que sigui molt difícil de creure”, ha sentenciat Martín. En el debat sobre el PEUAT, la regidora ha recriminat al PSC haver deixat aprovar la proposta de TriasxBCN “que insisteix en la barra lliure turística”.

El 30 %, la taxa de terrasses… i ara el PEUAT

L’apropament de Collboni amb Trias per revisar el Pla d’allotjaments turístics se suma a altres temes en què els dos grups han mostrat sintonia. A l’inici de curs, el PSC va donar suport a una proposta de TriasxBCN per modificar la reserva del 30 % per a habitatge protegit. La setmana passada, els dos grups van pactar les quotes per a la taxa de terrasses, l’única ordenança fiscal que Collboni podrà salvar per al 2024.