L’alcaldessa, Ada Colau, ha justificat la proposta de suprimir vols que tinguin alternativa en tren, com ara la ruta Barcelona-Madrid, per millorar la qualitat de l’aire. “No és una opció, hem de reduir emissions per no morir-nos”, ha afirmat en una entrevista a SER Catalunya. El plantejament el va anunciar a betevé el regidor d’Emergència Climàtica, Eloi Badia, després que Colau el posés sobre la taula en una cimera a Copenhaguen.

A l’entrevista, l’alcaldessa ha dit que la mesura “no vol dir anar contra ningú”. Per Colau, l’aire de Barcelona és “irrespirable” i cal actuar perquè, si no es fa, “no podrem viure aquí”. L’alcaldessa ha recordat que l’Ajuntament no té competències en la gestió de l’aeroport i ha insistit a obrir un debat entre administracions per cercar un acord. També ha demanat implicar el Port de Barcelona en la lluita contra la pol·lució.

La proposta ha generat malestar en el PSC, soci de Colau a l’Ajuntament. Fonts socialistes expliquen que el debat està obert en el govern municipal i que encara no hi ha res tancat. El sector aeronàutic s’ha alçat per carregar contra les intencions de Colau.

Emergència climàtica, el dia 15

L’alcaldessa ha concretat que el 15 de gener Barcelona declararà l’emergència climàtica, un decret que recollirà mesures pactades amb entitats. Una de les accions principals és la zona de baixes emissions, que en l’estrena ha reduït tímidament el trànsit a la ciutat. Colau ha dit a l’abril -quan es comenci a multar- serà quan la ZBE actuarà amb totes les eines, i ha insistit que està en vigor des de fa pocs dies per veure’n l’impacte.

Defensa un tripartit a la Generalitat

Ada Colau ha celebrat l’acord PSOE-Unides Podem per governar Espanya i ha dit que aposta per un acord d’esquerres també a la Generalitat. En aquest sentit, ha recordat l’acord de comuns i ERC per la fiscalitat a Catalunya. “Entenc que seria lògic que no trigui a haver-hi eleccions a la Generalitat, i sempre prioritzaré acords d’esquerres”, ha dit l’alcaldessa, que ha reiterat que no li agrada el president Quim Torra.