El trànsit a l’interior de Barcelona s’ha reduït un 2,4 % aquest dimecres en el primer dia laborable a ple rendiment de la zona de baixes emissions. Als accessos a la ciutat, la reducció ha estat del 0,8 %, mentre que a les rondes s’hi ha registrat un 1,8 % menys de circulació. Les dades s’han comparat amb la mitjana de trànsit dels dies laborables del mes de novembre.

El regidor d’Emergència Climàtica, Eloi Badia, ha explicat que els tècnics han recomanat fer la comparació amb una mitjana mensual més propera (novembre) per detectar reduccions. De fet, si es comparen les dades d’aquest 8 de gener amb el mateix dia del 2019, no s’aprecia cap baixada, segons Badia. El regidor ha dit que no hi ha variacions tampoc en l’ús del transport públic.

Eloi Badia Gemma Tarafa

“És difícil saber on som”

Tot i aquestes xifres, Eloi Badia ha dit que encara “és prematur saber l’impacte real” de la ZBE en el trànsit perquè s’ha detectat que encara circulen vehicles sense etiqueta ambiental. “És difícil saber on som”, ha afegit el regidor, en espera de veure quants conductors esperen l’1 d’abril -que és quan es multarà- per deixar el cotxe a casa. A finals de gener es compararà la mitjana mensual amb la del novembre per veure quina n’és la reducció i així es farà cada mes.

El primer dia de funcionament de la zona de baixes emissions va ser el 2 de gener. Aquell dia es va registrar un descens del trànsit en un 11 % a l’interior de la ciutat. Es van comparar les dades de trànsit amb el 23 de desembre del 2019, quan ja hi havia vacances escolars de Nadal. Alhora es va detectar que el trànsit a les rondes havia disminuït un 12 % i, als accessos a la ciutat, un 15 %.

Un comitè d’experts avaluarà la ZBE

La regidora de Salut, Gemma Tarafa, ha explicat que un comitè d’experts avaluarà l’efectivitat de la zona de baixes emissions amb un doble encàrrec: mesurar la millora de la qualitat de l’aire i l’impacte que té en la salut dels barcelonins. Les primeres estimacions arribaran a finals de mes. Tarafa ha dit que no hi ha dades concretes sobre aquest dimecres perquè s’està en ple anticicló.

El comitè d’experts està format per tècnics en qualitat ambiental, mobilitat i salut de l’Ajuntament, la Generalitat, l’Àrea Metropolitana i l’Agència de Salut Pública de Barcelona. A més, hi ha científics de l’Institut de Diagnòstic Ambiental i Estudis de l’Aigua (IDAEA-CSIC) i de l’Institut de Salut Global (ISGlobal). El grup farà informes exhaustius un any i dos anys després de posar en marxa la ZBE.