La proposta de l’alcaldessa, Ada Colau, de limitar els vols en trajectes curts com a mesura per abordar l’emergència climàtica no ha estat ben acollida dins el sector. La primera veu detractora és la de l’Associació Espanyola d’Usuaris, Empresaris i Professionals del Transport Aeri (ASETRA), que ho considera un error perquè l’impacte econòmic podria ser irreversible. Per això, diuen, la solució és fer avions que contaminin menys amb motors que redueixin les emissions de CO2 a l’atmosfera.

Airbus i Boing treballen en nous prototips

El president d’ASETRA, Ignacio Rubio, ha assegurat que el sector ja està treballant per reduir la contaminació. En aquest sentit, ha dit, els fabricants d’avions Airbus i Boing, així com la NASA, ja estan treballant per generar un tipus de motor que emeti menys CO2. De moment hi ha diversos prototips: el primer aposta per la combinació d’hidrogen i oxigen; un altre, d’híbrid, funcionaria amb biocombustible; i per últim, hi ha un model elèctric.

La Unió Europea subvenciona la investigació d’aquests nous prototips, però Rubio reconeix que serà difícil que es comercialitzin vols amb aquests avions més sostenibles en un termini inferior a cinc anys. “Calen estudis que demostrin que l’eficiència dels avions sigui la mateixa que la dels que funcionen amb combustibles fòssils”, explica.

L’impacte sobre l’economia

Un dels arguments que esgrimeix contra la limitació de vols és el volum de negoci que genera un aeroport com per exemple el de Barcelona. Per Rubio reduir els vols pot comportar la mort de ciutats amb infraestructures petites on el trànsit aeri és limita a vols regionals.

El president d’ASETRA també ha assegurat que el trànsit aeri genera el 2,5 % de la contaminació de la Unió Europea, una dada que considera minsa al costat de les emissions de vaixells, camions i altres transports, que ha xifrat en el 52 %.

Altres veus crítiques amb la mesura

Des del Grup Municipal de Ciutadans, Luz Guilarte també ha carregat contra la mesura que proposa l’alcaldessa perquè “Barcelona té altres problemes per resoldre”.