L’Ajuntament de Barcelona decretarà l’emergència climàtica a la ciutat a mitjans de gener, tal com ha explicat el regidor d’Emergència Climàtica, Eloi Badia, en una entrevista al programa ‘bàsics’, de betevé. El consistori buscarà la complicitat de l’Aeroport de Barcelona-el Prat i del port per reduir les emissions i, per això, en una taula conjunta amb la Generalitat i l’Estat espanyol, els reclamarà un pla per fer-hi front. “Han de demostrar que, tot i que puguin dibuixar un creixement, han de ser capaços de reduir les emissions”, ha detallat Badia.

Concretament, l’Ajuntament de Barcelona proposarà a l’aeroport eliminar les línies de vols que tinguin una alternativa ferroviària, com ara la connexió entre Barcelona i Madrid. “El pont aeri té una alternativa ferroviària que no emet emissions”, ha assegurat el regidor d’Emergència Climàtica, i per això “no és necessari emetre CO2“.

“No és una competència exclusivament nostra”, ha alertat Badia. Per això, l’Ajuntament de Barcelona reclama la complicitat de la resta d’administracions —Govern espanyol i Generalitat— perquè “tots hem de contribuir a la reducció d’emissions”.

Paral·lelament, Eloi Badia ha explicat que, una vegada declarada l’emergència climàtica, l’Ajuntament també treballarà per reduir emissions en altres àmbits, com ara en l’alimentació, els residus i la transformació energètica. “Són àmbits que prendran més notorietat properament”, ha alertat Badia.

“El trànsit ha disminuït un 10 % en els primers dies de la ZBE”

Pel que fa a l’entrada en vigor de la zona de baixes emissions (ZBE), en marxa des del 2 de gener, Eloi Badia ha detallat que el trànsit de vehicles a l’interior de la ciutat “ha disminuït un 10 %”. “Estem en una fase de millora que cada vegada anirà a més”, ha dit, i ha obert la porta a “descatalogar vehicles que ara poden circular”, com ara els dièsel que disposen de l’etiqueta mediambiental de color groc.