(ACN) L’acord de govern entre el PSOE i Unides Podem preveu un “augment de la progressivitat del sistema fiscal” amb un increment de l’impost sobre la renda de les persones físiques (IRPF) de dos punts per a les rendes de més de 130.000 euros i de quatre punts per a les de més de 300.000. A més, el nou executiu de coalició fixarà un tipus mínim del 15 % en l’impost de societats (IS) per a les grans corporacions, que s’ampliarà al 18 % per a les entitats financeres i empreses d’hidrocarburs.

En matèria laboral, el text afirma que el Govern espanyol derogarà part de la reforma laboral i es compromet a augmentar el salari mínim interprofessional (SMI) fins a assolir progressivament el 60 % del salari mitjà a Espanya, la qual cosa suposaria arribar als 1.200 euros. A més, l’acord preveu la regulació del lloguer per frenar els “augments abusius”. A banda, també parla de substituir la llei mordassa per “garantir l’exercici del dret a la llibertat d’expressió i reunió pacífica”.

Alguns d’aquests punts ja s’incorporaven al preacord que tots dos partits van signar al novembre. El text actual té 11 apartats desglossats en una cinquantena de pàgines i s’ha fet públic aquest dilluns abans que s’oficialitzi l’entesa amb la signatura del document per part de Pedro Sánchez i Pablo Iglesias. Un pacte que arriba gairebé dos mesos després de les eleccions generals i que ja ho provocat reaccions, entre les quals la de l’alcaldessa, Ada Colau, que considera que Barcelona ha inspirat moltes de les propostes que inclou el text.

Derogar part de la reforma laboral

Pel que fa a la reforma laboral, el document afirma que el nou govern vol “recuperar el paper dels convenis col·lectius” i en derogarà diversos aspectes. Per exemple, la possibilitat d’acomiadament per absentisme causat per baixes per malaltia; les limitacions a l’àmbit temporal del conveni col·lectiu perquè l’antic tingui vigència fins que es negociï un de nou, i la prioritat d’aplicació dels convenis d’empresa sobre els sectorials.

L’acord també menciona les contractacions a través d’empreses de treball temporal (ETT) i parla de modificar l’Estatut dels treballadors per “limitar la subcontractació a serveis especialitzats aliens a l’activitat principal de l’empresa”. De fet, el document afirma que la intenció és elaborar un nou Estatut dels treballadors “del segle XXI” amb el diàleg amb agents socials. També vol desenvolupar un estatut del becari per evitar abusos així com reforçar el control de la contractació a temps parcial.

Regulació del lloguer

“S’impulsaran les mesures normatives necessàries per posar sostre a les pujades abusives de preus del lloguer en determinades zones de mercat tensat”, diu el document, que concreta que “s’habilitaran les autonomies o ajuntaments” perquè puguin “regular les pujades abusives” d’acord amb el sistema estatal d’índexs de referència de preus de lloguer d’habitatge. Afirma que es tindran en compte els sistemes de referència que ja s’hagin impulsat a algunes autonomies.

També afirma que els ajuntaments podran “declarar de forma objectiva i fonamentada en criteris tècnics, amb caràcter temporal i excepcionalment, una zona urbana de mercat tensat”. A més, parla de fomentar el lloguer social i de protegir les persones desnonades i preveu un pla estatal per a la rehabilitació d’habitatges per als propietaris que els posin en lloguer a preus assequibles.

Derogar la LOMCE i relegar la religió

El PSOE i Unides Podem volen derogar la LOMCE i promoure la coeducació per evitar la segregació per raó de sexe, i també fixaran que la religió sigui una assignatura de caràcter voluntari sense que hi hagi una alternativa i la nota de l’assignatura no pugui ser computable a efectes acadèmics. Pel que fa a les universitats, l’acord diu que revisaran el sistema de beques i vol reduir la precarietat del professorat.

Blindar el “només sí és sí”

En matèria d’igualtat, el document preveu “blindar que només sí és sí”, amb relació al consentiment sexual, amb l’aprovació d’una “llei integral per a la protecció de la llibertat sexual i contra les violències sexuals”. “En el marc d’aquesta llei reformarem la legislació penal per garantir que el consentiment de la víctima sigui clau en els delictes sexuals, de manera que si una dona no diu ‘sí’, tota la resta és ‘no'”.