El govern de Barcelona proposa valorar cada setmana la flexibilització de les restriccions aplicades per frenar la segona onada del coronavirus, en comptes de fer-ho cada dues setmanes com fins ara. L’executiu d’Ada Colau celebra que les dades epidemiològiques “estan millorant” i per això demana a la Generalitat “indicadors més clars” de quan es poden començar a alleugerir mesures, com el tancament de bars i restaurants o el d’equipaments culturals i esportius. “Potser no cal esperar 15 dies”, ha assegurat.

Segons l’alcaldessa, la Generalitat no ha fet públics indicadors concrets a partir dels quals es poden començar a desfer algunes de les restriccions implantades. Tenir aquesta informació més clara, ha afegit, “donaria un horitzó i permetria planificar” als treballadors afectats. Ara bé, fins ara Salut ha establert tres criteris per replantejar una flexibilització: uns 1.000 casos nous diaris, un màxim de 300 persones a les UCI i una taxa de contagi (Rt) per sota d’1.

L’alcaldessa ha celebrat que “l’esforç col·lectiu dona resultats”, en referència a la reducció dels contagis, però s’ha mostrat especialment preocupada amb la situació dels sectors sense activitat. Per això, ha demanat al govern català que doni un “suport clar” als nombrosos comerços que es troben en una “situació límit”.

Collboni: “La salut de l’economia és important”

Els alcaldes i alcaldesses de l’Hospitalet i 16 municipis del Baix Llobregat han anat més enllà: en una carta, demanen al govern català que aixequi el tancament de bars i restaurants i critiquen que no s’hagi donat una alternativa de viabilitat als negocis. Barcelona no s’hi ha adherit, però el primer tinent d’alcalde, Jaume Collboni, també demana plantejar-ne la flexibilització.

En la mateixa línia que Colau, el socialista exigeix abordar “urgentment” la reobertura de sectors com el de la restauració atesa la crisi actual. “La salut de l’economia també és important”, ha dit.

L’aturada de moltes activitats econòmiques també influeix en les arques municipals. Segons Colau, el tancament dels equipaments culturals i esportius suposa un cost de cinc milions d’euros per a la ciutat.