Catalunya podria haver superat ja el pic de contagis de la segona onada del coronavirus. Així ho mostren les dades i així ho admet també el secretari general de Salut, Marc Ramentol. Ara bé, caldrà esperar uns dies més per arribar al pic d’ocupació de llits convencionals i d’UCI als hospitals. “La pressió assistencial continuarà creixent els pròxims dies”, ha dit Ramentol al programa ‘bàsics’, de betevé, qui ha afegit que, com a mínim, passaran 15 dies perquè això passi.

En aquesta situació de transició entre els dos pics, Salut descarta estudiar cap flexibilització de les mesures implantades recentment per frenar la segona onada de contagis. “No ha arribat el moment de plantejar-ho”, ha dit contundentment Ramentol. El titular de Salut celebra l’efectivitat de les mesures preses però recorda que el sistema sanitari continua tensionat i que “ho estarà cada dia una mica més” durant unes setmanes.

Tal com ha explicat Marc Ramentol, el Departament de Salut no plantejarà desfer cap restricció fins que no es donin tres condicions concretes: uns 1.000 positius diaris, menys de 300 ingressats a les UCI i una taxa de contagi (Rt) “persistentment” per sota d’1.

Sanitaris guiaran en les primeres automostres

Ramentol ha defensat la proposta de proves d’automostra de PCR als instituts, després de les crítiques de famílies, sindicats i centres educatius. El secretari general de Salut ha anunciat que un equip de professionals de l’atenció primària es desplaçaran al centre i formaran els docents i els alumnes en les primeres sessions d’automostra. “El sistema sanitari acompanyarà el sistema educatiu en la realització d’aquestes proves, fins que l’equip docent es vegi amb la capacitat i el coneixement suficient per assumir-ho”, ha dit.

I quan podrien acabar implantant-se aquest tipus de proves al conjunt de centres educatius d’ESO, batxillerat i FP catalans? Ara per ara, Salut ha fet la presentació tècnica del sistema i la setmana vinent té previst formar els referents covid dels centres. Segons ha explicat Marc Ramentol, entre mitjans i finals de novembre començaran els primers assajos.