L’alcaldessa de Barcelona ha fet una valoració del pacte entre Unides Podem i el PSOE. Colau assegura que el govern municipal se sent especialment orgullós que “Barcelona hagi inspirat moltes de les polítiques que configuren el pacte estatal”.

Colau considera que les polítiques socials municipals engegades pel seu govern en els últims anys arriben ara a tot l’estat. A més, assegura que “la ciutat ha inspirat d’una manera que no era possible amb el govern popular”.

En aquest sentit, ha fet menció a la lluita en contra de la pobresa energètica, la implementació del dentista municipal, la regulació del sector energètic o les limitacions a les cases d’apostes.

Dos cavalls de batalla: regulació del lloguer i la gestió pública de l’aigua

D’entre tots els punts del pacte, l’alcaldessa ha volgut remarcar dos aspectes en especial: la regulació del lloguer i la gestió pública de l’aigua. Colau ha assegurat que “des de Barcelona, fa cinc anys que diem que cal regular els lloguers a àmbit estatal”. També ha afegit que “evitar l’especulació era una condició de mínims i un compromís essencial” dels comuns de cara a fer real el pacte.

A més, ha assegurat que “a Barcelona no li tremolaran les mans per ser la primera ciutat que apliqui la nova regulació dels lloguers”. El partit, però, assegura ser conscient de totes les pressions i obstacles que l’aplicació d’aquesta mesura suposarà.

D’altra banda, Colau ha distingit el punt 3.10 de l’acord, que fa referència a la llei de gestió pública de l’aigua. Ha assegurat que els comuns “estem molt contents que l’acord reculli una llei explícita sobre la regulació pública de l’aigua, després de la lluita intensa que hem viscut a Barcelona amb el TSJC”.

La unió de les esquerres

Qui també ha fet una valoració del pacte ha estat Jaume Asens. El portaveu d’En Comú Podem assegura que el pacte “va molt més enllà dels votants comuns i socialistes”. De fet, ha afegit que “els votants d’ERC i JxC també esperaven aquest acord”.

Asens no ha volgut incidir gaire en el possible pacte entre ERC i el PSOE, que podria fer-se efectiu en els pròxims dies. Tot i això, sí que ha assegurat que concretar-lo seria una manera de “posar el diàleg com a punt central del conflicte polític amb Catalunya”. Seria un avenç, assegura, respecte a l’acord previ entre el seu partit i els socialistes. A més, Asens considera que “aquest acord és un bon antídot per fer front a l’extrema dreta”.