El segon Baròmetre municipal que s’ha publicat aquest 2019 torna a posicionar en primer lloc la inseguretat com el principal problema que més preocupa els barcelonins, amb un 29,1 %, quan al mes de juny representava el 27,4 %. Aquesta qüestió s’ha disparat els darrers anys, tenint en compte que fa quatre representava només el 4,3 % i ara fa un any el 21 %.

La preocupació per la situació a Catalunya es dobla en un any

El segon tema que més inquietud genera és l’encaix de Catalunya a Espanya amb un 14,9 % (el juny 8,9 %). Aquesta preocupació ha doblat les xifres respecte ara fa un any (7,3 %). En tercera posició hi ha els aspectes de caràcter polític amb un 9,1 % i l’accés a l’habitatge en quarta posició que representa el 6,5 %.

L’enquesta ha preguntat per primera vegada aquest any sobre el canvi climàtic i més de la meitat dels barcelonins han respost que estan molt preocupats per aquesta qüestió (52,6 %). Un 36,4 % han dit que ho estan bastant i un 2,6 % gens. Per reduir la contaminació, els barcelonins sintonitzen amb les polítiques municipals, i afirmen que una de les mesures que més funcionaria diuen que és reduir les emissions que genera el transport terrestre. També s’ha incorporat una pregunta sobre la remunicipalització de l’aigua. Els barcelonins hi estan majoritàriament a favor.

Per contra, les problemàtiques associades al turisme han anat perdent interès entre els enquestats. Mentre que el juny de 2017 ocupava el primer lloc del rànquing de preocupacions dels barcelonins amb un 19 %, ara ha caigut al 3,6 % (al juny representava el 7,2 %).