El primer semestre del 2020 començaran les obres per transformar els carrers que envolten el Camp Nou. Serà el primer pas per fer possible el projecte Espai Barça després de l’acord que hi va haver en el mandat anterior. La Comissió de govern ha aprovat definitivament el projecte d’urbanització dels carrers i espais del voltant de l’estadi, que quedaran oberts al públic.

El projecte inclou la transformació dels carrers d’Arístides Maillol, Menéndez y Pelayo, Cardenal Reig i Elisabeth Eidenbenz, les avingudes de Joan XXIII i del Doctor Marañón i la travessera de les Corts. Les obres està previst que comencin per Menéndez y Pelayo, a sobre del tanatori i el cementiri de les Corts, i posteriorment s’aniran executant la resta de vials.

entorns Camp Nou Espai Barça

L’àmbit a urbanitzar té una superfície de més d’111.000 metres quadrats. La inversió prevista és de 28 M € més IVA, una quantitat que assumirà íntegrament el FC Barcelona. La tanca del voltant del Camp Nou desapareixerà per crear un gran espai obert d’ús públic, sobretot a la confluència entre Arístides Maillol i la travessera de les Corts.

L’obertura del recinte permetrà millorar els recorreguts a peu entre la Diagonal i la travessera. Les voreres que envolten el Camp Nou seran més amples i els carrers que es reurbanitzaran tindran carrils bici. També hi haurà més espais verds. Al voltant de La Masia, per exemple, hi haurà una zona verda que inclourà els pins de Joan XXIII. Aquesta avinguda tindrà tres carrils i un carril bici.

Pas endavant per a l’Espai Barça

La tinenta d’alcalde d’Urbanisme, Janet Sanz, ha assegurat que, amb la transformació dels entorns del Camp Nou, “l’Espai Barça serà una realitat durant el 2020”. A banda d’aquestes obres, el FC Barcelona haurà d’assumir la construcció del nou Palau Blaugrana als terrenys del Miniestadi, en procés d’enderrocament, així com el nou Camp Nou i els tres edificis per a oficines, comerços i hotels.

Precisament, Sanz ha dit que des de l’Ajuntament seguiran amatents a la renovació de l’estadi i als nous edificis per a usos terciaris i reclamaran el soterrament de l’aparcament actual per reduir l’impacte els dies de partit.

El veïnat, en contra

Les entitats veïnals critiquen que amb aquesta aprovació s’està fent “una política de fets consumats” quan encara estan pendents de resolució els recursos contenciosos administratius que va presentar la FAVB per aturar el projecte.  Segons Joan Hernández, de la Coordinadora de Veïns del carrer de Mejía Lequerica, es tracta d’un “pelotazo”, en referència a la modificació del PGM que permetrà la construcció de nous edificis. Els veïns també s’oposen a la transformació dels carrers perquè creuen que no millorarà els problemes de trànsit a la zona.