Els barcelonins han suspès l’alcaldessa, Ada Colau, per primera vegada en un Baròmetre semestral des del 2015 —quan va arribar a l’Ajuntament—. Colau treu un 4,7 (al juny del 2019 va obtenir un 5,2), i el seu soci de govern, el socialista Jaume Collboni, un 4,8 (al juny va aprovar amb un 5,1). De fet, tots els líders municipals suspenen, a excepció d’Ernest Maragall (ERC), que aprova amb un 5.

  • Ernest Maragall: 5,0
  • Jaume Collboni: 4,8
  • Ada Colau: 4,7
  • Elsa Artadi: 4,6
  • Luz Guilarte: 3,6
  • Manuel Valls: 3,3
  • Josep Bou: 3,2

Notes politics Barometre

El regidor de Presidència, Jordi Martí, ha restat importància al suspens de Colau per part dels barcelonins i l’ha atribuït al context dels aldarulls postsentència d’aquesta tardor. En paral·lel, el baròmetre fa un paral·lelisme entre les notes dels líders municipals i les properes eleccions municipals. Si se’n fessin, ERC seria el partit més votat (16 % dels enquestats), seguit de BComú (15,5 %) i el PSC (8,9 %).

Es dispara el pessimisme

El govern d’Ada Colau i Jaume Collboni també entoma un altre revés del Baròmetre semestral del desembre del 2019. D’una banda, els qui veuen dolenta o molt dolenta la gestió de l’Ajuntament superen per primera vegada des que Colau és alcaldessa els qui la veuen bona o molt bona: suposen un 43,6 % i un 42,8 % dels enquestats, respectivament.

Valoracio gestio Barometre

Ara bé, Colau i Collboni reben un ampli suport al pacte de govern (un 47,5 % el valoren bé o molt bé, i un 38,5 % malament o molt malament). Cal recordar que en l’últim baròmetre hi havia més barcelonins partidaris d’un pacte Colau-Maragall, que del pacte Colau-Collboni.

D’una altra banda, el pessimisme sobre la ciutat es dispara en l’últim baròmetre de l’any. Un 67,7 % dels enquestats creuen que Barcelona ha empitjorat en l’últim any (al juny n’eren un 54,2 %), mentre que els qui creuen que ha millorat representen un 15 % dels enquestats (al juny n’eren un 27,5 %).

Situacio Barcelona Barometre

Es manté l’alerta per la inseguretat

Per tercer baròmetre consecutiu, la inseguretat es manté com a problema més greu de la ciutat per als barcelonins. I no només això, sinó que creix el percentatge d’enquestats preocupats per la inseguretat: 29,1 % (desembre 2019); 27,4 % (juny 2019); 21 % (desembre 2018).

En ple debat sobre la ZBE Barcelona i altres mesures contra el canvi climàtic, el Baròmetre semestral també ha preguntat sobre el canvi climàtic i sobre el model de gestió del servei d’aigua preferit pels barcelonins.