Institucions catalanes i partits polítics han participat aquest dimecres, dia de Nadal, en la tradicional ofrena floral a la tomba de Francesc Macià. El president de la Generalitat, Quim Torra, ha encapçalat l’homenatge, que aquest any commemora el 86è aniversari de la mort de Macià. L’acte ha estat marcat per les crítiques al missatge de Nadal del rei Felip VI.

Torra contradiu Felip VI: “Preocupant és l’Estat espanyol”

El president de la Generalitat, Quim Torra, ha fet referència al discurs de Nadal del rei Felip VI, en què va assegurar que “Catalunya és una preocupació seriosa”. En aquest sentit, Torra l’ha contradit i ha dit que “qui és una preocupació seriosa és l’Estat espanyol i no pas Catalunya”, perquè “vulnera drets humans, incompleix resolucions d’Europa i nega el dret dels catalans a exercir el seu dret a l’autodeterminació”.

Quim Torra ha assegurat que “Catalunya complirà el mandat de continuar avançant per culminar el procés d’independència“, tal com Francesc Macià “va ensenyar-nos”. A part de citar el primer president de la Generalitat de Catalunya, Torra també ha recordat la figura de Pompeu Fabra.

Torrent reclama la nul·litat de la sentència del procés

El president del Parlament, Roger Torrent, també ha fet referència al discurs del rei Felip VI. En la mateixa línia que Torra, Torrent ha negat que Catalunya “sigui una preocupació ni un problema”, i ha subratllat que “el que és una preocupació és un Estat incapaç de donar una resposta democràtica” i ha assenyalat la monarquia espanyola com una institució “incapaç de donar una resposta que estigui a l’altura de les circumstàncies”.

D’altra banda, Torrent ha fet esment de “l’esperit de diàleg de Francesc Macià” per reclamar “una solució democràtica” que passi per “escoltar la veu dels catalans i les catalanes”. Torrent ha recordat que aquest és el “tercer Nadal consecutiu que vivim amb presos i exiliats” i ha exigit “la nul·litat de la sentència del procés, la llibertat dels presos i el retorn dels exiliats”.

Albert Batlle encapçala l’ofrena municipal

El tinent d’alcalde de prevenció i seguretat de l’Ajuntament de Barcelona, Albert Batlle, ha encapçalat l’homenatge municipal a Francesc Macià. Ho ha fet acompanyat dels regidors Jordi Coronas (ERC) i Jordi Martí (JxC).

Maragall: “El discurs de Felip VI es valora sol en la seva irrellevància”

El president d’Esquerra Republicana de Catalunya (ERC) a l’Ajuntament de Barcelona, Ernest Maragall, considera que el discurs de Felip VI “es valora sol en la seva irrellevància” i assegura: “No diu res que no coneguem d’aquesta retòrica buida”. A parer de Maragall, el discurs del monarca espanyol no va tenir cap “afegit real respecte de la possibilitat de restablir una autèntica posició de respecte a Catalunya”.

En relació amb la sentència del TJUE sobre la immunitat d’Oriol Junqueras, Maragall ha afirmat que “l’exigència” de llibertat encara és més “clamorosa i evident” i ha considerat que cal la “llibertat” de Junqueras perquè la sentència de Luxemburg deixa clar que “hi ha hagut una vulneració de drets”.

ANC i Òmnium se sumen a les crítiques al discurs de Felip VI

El vicepresident de l’Assemblea Nacional Catalana (ANC), Pep Cruanyes, ha replicat al rei Felip VI que la “preocupació de Catalunya és la vulneració de drets i llibertats fonamentals”, i ha demanat que es respecti la “llibertat de sufragi” i el “dret a ser plenament sobirans i independents”. Cruanyes també ha criticat que els tribunals “vulnerin el dret a la immunitat dels diputats i la llibertat d’expressió” i ha afirmat que la inhabilitació de Torra és un “greu atac” contra el “dret d’immunitat dels diputats”.

Per la seva banda, el vicepresident d’Òmnium Cultural, Marcel Mauri, ha considerat que l’apel·lació de Felip VI al diàleg “no té cap credibilitat” des de l’1-O perquè va decidir “prendre partit” i ser “part del conflicte” contra la ciutadania de Catalunya. “Qualsevol cosa que digui el rei fins que no assumeixi que els poders de l’Estat són els causants de tant dolor i repressió a Catalunya farà impossible avançar en la resolució del conflicte”, ha precisat en declaracions posteriors a l’ofrena a la tomba de Macià.