L’Ajuntament de Barcelona vol crear un servei de dentista municipal —obert a tota la ciutadania de Barcelona— que ofereixi preus més econòmics que les consultes privades. La iniciativa, pionera a l’Estat, se suma al servei d’odontologia municipal gratuït per a persones vulnerables que està en funcionament des de l’any passat. El consistori preveu posar en marxa el dentista municipal a finals del 2019. El primer local estarà situat en un dels districtes del nord de la ciutat: Nou Barris, Sant Andreu o Sant Martí.

Segons el pla de viabilitat que ha elaborat l’Ajuntament, el dentista municipal tindrà una cartera de serveis que inclou: extraccions, periodòncies, higienes dentals, obturacions, endodòncies, pròtesis amovibles i fixes, fèrules, implants i ortodòncies. Pel que fa als preus i segons un estudi de l’Associació de Consumidors i Usuaris en Acció (FACUA), serien un 13 % inferiors als de mercat en les obturacions (55 €), un 30 % en les endodòncies (160 €) i un 43 % en les higienes dentals (30 €).

dentista municipal

El nou dentista municipal estarà obert a tota la ciutadania, però la intenció de l’Ajuntament és acostar-se a la població que no hi va per motius econòmics, un 12 % segons l’Enquesta Nacional de Salut 2017. “Que ningú quedi fora d’un servei bàsic per a la salut”, ha dit l’alcaldessa, Ada Colau, en la presentació del servei.[vc_row][vc_column][vc_btn title=”“No tinc por del dentista pel dolor, sinó per la butxaca”” style=”flat” shape=”square” color=”pink” size=”lg” align=”center” i_type=”material” i_icon_material=”vc-material vc-material-arrow_forward” css_animation=”none” add_icon=”true” link=”url:https%3A%2F%2Fbeteve.cat/basics/1001-dents-clinica-solidaria-dentista/|||” css=”.vc_custom_1542209372527{margin-top: 10px !important;margin-right: 10px !important;margin-bottom: 10px !important;margin-left: 10px !important;}” el_id=”caixa-vermella”][/vc_column][/vc_row]

El primer dentista municipal tindrà 23 treballadors

El primer local del nou servei d’odontologia municipal tindrà vuit butaques i 23 treballadors (4 odontòlegs, 9 auxiliars d’odontologia, 3 higienistes, 6 administratius i un coordinador de centre). La iniciativa dependrà de l’empresa municipal B:SM i caldrà una inversió de 500.000 euros per posar-la en marxa, diners que es preveu recuperar amb els anys. El 2020 s’espera obrir un segon local.

La comissionada de Salut, Gemma Tarafa, ha explicat que mig any després de posar en funcionament el servei s’analitzarà si s’ha captat la població que no va al dentista per motius econòmics i que en funció del resultat s’estudiarà si s’aplica una tarifació social al servei. Tarafa ha dit que el dentista municipal no farà competència deslleial amb els privats i que la previsió és atendre unes 36.000 persones cada any.[vc_row][vc_column][vc_btn title=”Mira l’entrevista amb Gemma Tarafa” style=”flat” shape=”square” color=”pink” size=”lg” align=”center” i_type=”material” i_icon_material=”vc-material vc-material-arrow_forward” css_animation=”none” add_icon=”true” link=”url:https%3A%2F%2Fbeteve.cat/basics/dentista-economic-salut-publica/|||” css=”.vc_custom_1542209372527{margin-top: 10px !important;margin-right: 10px !important;margin-bottom: 10px !important;margin-left: 10px !important;}” el_id=”caixa-vermella”][/vc_column][/vc_row]

Aprovació definitiva al ple de març

La Comissió de Govern ha aprovat inicialment, aquest dijous, l’expedient per impulsar aquest nou servei, que se sotmetrà també a votació en la Comissió de Drets Socials del 15 de gener. Després d’un període d’exposició pública, s’espera portar-lo a aprovació definitiva al plenari del mes de març, l’últim ordinari del mandat. La comissionada de Salut ha dit que n’ha parlat amb tots els grups i que la recepció ha estat positiva.

L’oposició hi veu electoralisme

“Ada Colau ha donat per inaugurada la campanya electoral”, ha denunciat Sònia Recasens (PDeCAT). La regidora considera que el nou servei serà “inviable econòmicament i incapaç d’incidir en la rebaixa de preus”. Des de Cs, Carina Mejías ho ha qualificat de “mesura electoralista” i afegeix que l’anunci del nou dentista municipal “obeeix a la desesperació de Colau pel fracàs de totes les seves polítiques”.

Fonts del PSC asseguren que s’han assabentat del servei per la premsa i que els sona a “improvisació electoralista”. També critiquen que “l’empresa dels aparcaments -B:SM- ara faci de clínica dental”. Des del PP, Xavier Mulleras hi veu “electoralisme desesperat”, mentre que el candidat Josep Bou acusa l’alcaldessa de “prometre impossibles”.

Des de la CUP veuen bé la iniciativa en termes generals, però volen introduir matisos en les tarifes i en el model de gestió, que segons ha explicat el govern recaurà en l’empresa municipal B:SM.