aixeta amb aigua

Un 79,6 % dels barcelonins preferirien una gestió pública de l’aigua de la ciutat, segons el darrer Baròmetre municipal. En canvi, només un 9,8 % es decanten per la gestió privada i un 10,6 % no es pronuncia. Aquesta és la primera vegada que l’enquesta semestral de l’Ajuntament pregunta als ciutadans sobre aquesta qüestió.

L’enquesta sobre la gestió de l’aigua arriba quan només fa un mes que el Tribunal Suprem va decidir mantenir la concessió a la societat controlada per Agbar. Una decisió que rectificava la del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya del 2016 i que justament havia anul·lat aquesta concessió. La decisió del Suprem no va agradar gens a l’alcaldessa, Ada Colau, que, fins i tot, va arribar a insinuar que Agbar hauria influït en l’alt tribunal per emetre aquesta sentència.

El govern, a favor de la municipalització

El govern municipal fa temps que aposta per la municipalització de l’aigua a la ciutat. A més, denuncia irregularitats en la gestió d’aquest servei, i ha presentat informes jurídics que apunten que Aigües de Barcelona no tenia contracte per dur l’aigua fins a les llars abans del 2013. L’Ajuntament també situa en 41 milions d’euros la indemnització que haurà de pagar a Agbar, una xifra molt per sota del que demanava l’empresa.

Precisament la municipalització de l’aigua és una de les preguntes del govern a la multiconsulta que s’ha de fer durant aquest mandat.

El Baròmetre muncipal també ha incorporat per primer cop una pregunta sobre l’impacte del canvi climàtic i què estan disposats a fer els barcelonins per rebaixar-lo. La principal preocupació dels barcelonins és la inseguretat.