cotxes contaminació

7 de cada 10 barcelonins (un 72’8 %)  rebaixarien l’ús del cotxe privat encara que aquest fet els suposés allargar el temps dels desplaçaments. És una de les conclusions del Baròmetre semestral que ha fet públic l’Ajuntament i que, per primer cop, demana als ciutadans la seva opinió sobre el canvi climàtic i les mesures per lluitar contra les conseqüències. El 89 % dels barcelonins es mostra preocupat pel canvi climàtic i un 79 % considera que afecta molt o bastant a la seva vida.

La prioritat: gestionar les emissions del transport terrestre

Un 36’9 % dels ciutadans consideren prioritari gestionar aspectes relacionats amb les emissions de CO2 i partícules contaminants originades pel transport terrestre. En concret, el 28’3 % creuen que cal controlar i reduir el trànsit, un 6 % es decanta per rebaixar en general la contaminació dels cotxes i un petit 2’6 % eliminaria directament la circulació de vehicles per la ciutat.

Comprar aliments de proximitat, la mesura amb més adhesions

L’enquesta de l’Ajuntament demana també als ciutadans quin és el seu compromís amb determinades accions per reduir l’impacte del canvi climàtic. La  mesura que recull més adhesions és la de comprar productes de proximitat, amb un 84’4 %. Tot seguit hi ha la reducció de l’ús del vehicle privat amb el 72’8 % . Entre un 60 i un 70 % dels barcelonins comprarien roba d’origen sostenible, productes d’alimentació ecològics, vehicles elèctrics o reduiria el consum de carn. Reduir els viatges en avió és l’opció que recull menys predisposició. Només ho farien un 53’6 % dels entrevistats.

La màxima responsabilitat, en mans de governs i empreses

El Baròmetre semestral demana als ciutadans que valorin de l’1 al 10 qui té la màxima responsabilitat en la solució al canvi climàtic: els governs lideren aquesta llista amb una nota de 8’6, seguits d’empreses i sistema econòmic que empaten amb un 8’3. Els ciutadans, segons l’enquesta, tenen una responsabilitat de 7’6 sobre 10.

El Baròmetre Semestral tornar a plantejar la inseguretat com a principal preocupació dels barcelonins, però també incorpora per primer cop preguntes sobre la remunicipalització de l’aigua i  el canvi climàtic.