(ACN) El vicepresident de la Generalitat i coordinador nacional d’ERC, Pere Aragonès, ha advertit aquest dissabte el PSOE que la nova etapa política només es podrà obrir “si la política desplaça la repressió”. “S’entén o no s’entén?”, ha preguntat.

Aragonès ho ha dit durant la intervenció al 28è Congrés d’ERC que arriba amb la investidura del president espanyol sobre la taula i dies després que els republicans anunciessin que paralitzaven les negociacions amb el PSOE fins que l’Advocacia de l’Estat es posicioni sobre la immunitat del president d’ERC, Oriol Junqueras, després de la sentència del Tribunal de Justícia de la Unió Europea.

En aquest sentit, Aragonès n’ha exigit l’alliberament “immediat” i que s’anul·li “la sentència del judici de la vergonya”, referint-se a la decisió del Tribunal Suprem sobre el referèndum de l’1 d’octubre del 2017.

“Som el trencaglaç dels murs del bloqueig”

Els republicans han celebrat que els darrers resultats electorals han donat a ERC “una magnífica oportunitat” per resoldre la situació política i han reivindicat el partit com al “trencaglaç dels murs del bloqueig”. “Assumim el paper de fer les escletxes“, ha dit Aragonès, malgrat que qui obre camí “té esgarrinxades i és qui es cansa més”. Tot plegat malgrat que alguns havien dit que “escapçarien” el partit “i es pensaven que posant a la presó i forçant a l’exili” deixarien la formació desmembrada, ha assegurat. “Doncs avui som dempeus, més forts, més units que mai i més guanyadors que mai. Si es pensaven que la repressió ens faria perdre, hem guanyat”, ha clamat.

Per Aragonès, és l’hora d'”un acord polític que busqui solucions polítiques”. “Som aquí per crear les condicions per guanyar i exercir el lideratge“, ha garantit, i ha advertit que “hi haurà moments d’èxit i moments en què l’èxit quedarà una mica més lluny”, però ha reclamat als militants que se sentin orgullosos de ser d’ERC malgrat les crítiques que de vegades arriben de massa a prop. Malgrat aquesta aposta pel diàleg, el dirigent republicà no ha descartat la mobilització com a element de pressió per a la causa independentista: “Que algú ocupi la cadira buida no vol dir que els altres buidem el carrer”.

Per Junqueras “la independència és irreversible”

L’exvicepresident del Govern i líder d’ERC, Oriol Junqueras, ha assegurat que “la independència és irreversible i un referèndum, inevitable“. Ho ha dit a través d’un àudio en què ha apel·lat la militància a construir “una majoria independentista plural i diversa que sigui incontestable” i a estar “permanentment” mobilitzada “per quan arribi el moment”.

Junqueras ha recordat com va ser escollit president d’ERC l’any 2011 i ha celebrat que, des d’aleshores, s’ha aconseguit situar la independència de Catalunya al centre de la política: “No és una quimera, no és només un projecte possible: avui és inevitable perquè la república catalana és la millor eina per fer de Catalunya un país més just i més pròsper”.