Ajuntament i Generalitat han escenificat el xoc en l’últim pas necessari per aprovar la reserva del 30 % d’habitatge protegit en noves construccions. Aquest dimecres s’havia de celebrar la subcomissió d’Urbanisme de la Generalitat (que és qui en té l’última paraula), però el conseller de Territori i Sostenibilitat, Damià Calvet, n’ha anunciat la suspensió.

Segons la Generalitat, quan quedaven pocs minuts per la reunió l’Ajuntament ha demanat suspendre-la pel desacord entre les dues parts en un punt molt concret: la retroactivitat. O el que és el mateix, com afecta la mesura als solars ja comprats, però que encara no tenen llicència d’obres. Al setembre, el Ple municipal va donar el “sí” majoritari a la reserva del 30 %.

El motiu de la discòrdia

Tal com està escrit, el text de la mesura preveu les següents condicions per als solars comprats sense llicència:

  • Si el solar es va comprar abans del 2016, ja s’haurà de reservar un 30 % perquè el preu de l’habitatge ha pujat tant, que s’assegura la viabilitat econòmica del projecte.
  • Si el solar es va comprar entre el gener i el juny del 2016, s’haurà de reservar un 20 % per a habitatge assequible.
  • Els solars adquirits entre juliol del 2016 i l’aprovació definitiva, en canvi, estaran exempts de la reserva per assegurar que tinguin beneficis econòmics.

I és precisament en el punt intermedi que la Generalitat no les té totes. Segons ha explicat el conseller Damià Calvet, hi ha informes tècnics encarregats pel Govern català que ho qualifiquen de “feblesa jurídica” perquè un contenciós administratiu “podria tombar la totalitat” de la mesura. Segons els informes de la Generalitat, els solars comprats entre el gener i el juny del 2016 no haurien de reservar habitatge protegit per no fer perillar la viabilitat econòmica dels projectes.

Per la seva banda, l’alcaldessa ha carregat contra la conselleria per aquesta decisió. I allà on Calvet hi veu raons jurídiques, Colau hi veu pressions: “Vull pensar que no rep pressions d’alguns sectors especuladors”. L’alcaldessa també ha lamentat que “Si comencem a inventar-nos excepcions, el que fem és buscar una porta del darrere perquè el 30 % no sigui efectiu“. Damià Calvet ha defensat el seu posicionament “sense rebaixes i sense pressions, però amb tot el rigor del món”.

Per la seva banda, les entitats que van promoure la mesura per forçar els promotors privats a construir el 30 % d’habitatge protegit, apressen la Generalitat perquè hi doni el vistiplau final perquè “aquesta mesura és plenament legal”.

Gairebé 400 “ocasions perdudes”

Segons ha explicat l’alcaldessa, des que el Ple va aprovar la reserva del 30 % de forma provisional (el 28 de setembre d’enguany), l’Ajuntament ha tramitat 234 llicències d’obra major i 157 certificats urbanístics (sumen un total de 391). A aquestes noves promocions no se’ls aplicarà per tant el 30 % de la reserva. Per Colau, “són ocasions perdudes” perquè “s’escapen del 30 %”.