decret llei habitatge

S’ha ajornat la subcomissió catalana d’Urbanisme que havia de donar el vistiplau aquest dimecres a la reserva del 30 % d’habitatge assequible a tot el sòl urbà de Barcelona. Segons el conseller de Territori i Sostenibilitat, Damià Calvet, la proposta “ha de ser tècnicament i jurídicament impecable abans de poder-la portar a aprovació definitiva”. Calvet ha afegit que es convocarà una nova reunió entre l’Ajuntament i la Generalitat la setmana vinent.

Segons han explicat a betevé representats de les entitats que van impulsar la mesura, com la PAH, el Sindicat de Llogaters i Llogateres o l’Observatori DESC, l’Ajuntament i la Generalitat no es posen d’acord sobre a partir de quan s’ha de començar a aplicar ja aquest 30 %. La proposta del consistori és que els promotors que van comprar un solar abans del 2016 i ara en demanin la llicència ja hagin de reservar aquest 30 % i, en canvi, a aquells que van comprar el solar entre l’1 de gener i el 31 de juliol del 2016 se’ls rebaixi a un 20 %. Per últim, el govern municipal proposa que aquells que hagin comprat el solar a partir de l’1 d’agost del 2016, fins que s’aprovi la mesura en quedin exempts.

Això, segons les entitats, és el que genera dubtes a la Generalitat perquè, expliquen, no tenen clar que es garanteixi la viabilitat econòmica dels projectes. Sobretot, en aquells solars comprats entre l’1 de gener i el 31 de juliol de 2016. El portaveu de l’Observatori DESC, Guillem Domingo, ha exigit a les administracions que arribin ja a un acord perquè la mesura s’aprovi i es comenci a aplicar de manera immediata.

Fonts de la conselleria han explicat a betevé que la reunió s’ha suspès a petició del govern d’Ada Colau. Un fet que contrasta amb la piulada que ha fet l’alcaldessa aquest matí, acusant la Generalitat d’endarrerir el 30 % d’habitatge protegit i demanant al govern català, diu, que no cedeixi a les pressions dels lobbies immobiliaris.