El 22@ es replantejarà els objectius marcats l’any 2000 (quan va néixer el 22@) per aconseguir més habitatge protegit. Després del debat entre veïns, empreses i universitats, l’alcaldessa, Ada Colau, ha liderat la signatura del Pacte de Ca l’Alier, un document que marca les línies mestres de com serà el futur del 22@.

L’habitatge hi tindrà un paper destacat perquè es volen assolir fins a 6.000 pisos protegits de lloguer assequible. Això s’aconseguirà amb una modificació del Pla General Metropolità (PGM), que marcarà en un 30 % el mínim de sostre a reservar per a habitatge protegit a la zona nord del 22@ (és a dir, a l’entorn de Pere IV i de Cristóbal de Moura). La planificació de l’any 2000 preveia reservar només un 10 % a habitatge protegit.

En la inauguració oficial de Ca l’Alier —que serà la seu del BIT Habitat, un centre d’innovació tecnològica aplicada al dia a dia de la ciutat—, Ada Colau ha celebrat la revisió del projecte del 22@. L’alcaldessa ha dit que “una ciutat intel·ligent ha de ser visionària” i que “una ciutat intel·ligent s’ha de preguntar què cal millorar”, com la reserva d’habitatge protegit al districte tecnològic. A finals de desembre, el pacte haurà de rebre el “sí” del Ple de l’Ajuntament.

Obrir el Parc Central al barri

En la promoció de l’eix Pere IV com a pol de vida del barri, el govern municipal també planteja fer canvis al Parc Central del Poblenou. Segons els conseller tècnic de Sant Martí, Marc Andreu, la percepció dels veïns és que “el parc té problemes de permeabilitat”; o el que és el mateix: els veïns no hi passegen per dins, sinó que l’envolten per anar d’un costat a un altre del barri.

Per això, el coordinador de la comissió ampliada del 22@, David Martínez, ha deixat la porta oberta a enderrocar part de les tanques del parc: “Hem de tombar tres metres o 50? Depèn, obrim un debat sense calendari”, ha assegurat davant dels periodistes.