L’Ajuntament celebrarà que Barcelona és una ciutat lliure de símbols franquistes amb una intervenció artística, que es podrà veure el proper 26 de gener, data en què es compliran 80 anys de l’entrada de l’exèrcit franquista a la ciutat. Ho ha avançat en una entrevista al ‘bàsics‘ el comissionat de Programes de Memòria, Ricard Vinyes.
[vc_row][vc_column][vc_btn title=”Mira l’entrevista completa amb Ricard Vinyes” style=”flat” shape=”square” color=”pink” size=”lg” align=”center” i_type=”material” i_icon_material=”vc-material vc-material-arrow_forward” css_animation=”none” add_icon=”true” link=”url:https%3A%2F%2Fbeteve.cat/basics/en-directe-entrevista-amb-ricard-vinyes-comissionat-de-memoria-historica/|||” css=”.vc_custom_1540210221769{margin-top: 10px !important;margin-right: 10px !important;margin-bottom: 10px !important;margin-left: 10px !important;}”][/vc_column][/vc_row]
Tot i mostrar-se satisfet perquè a Barcelona ja no quedin símbols del Franquisme, Vinyes ha expressat la sorpresa i perplexitat que encara li crea que hagin hagut de passat tantes dècades per retirar tots els reconeixements, com la medalla a Franco que l’Ajuntament acaba d’anunciar que retirarà. El comissionat lamenta que si no s’ha fet abans és “perquè la decisió política no s’havia pres”. Assegura que quan s’hagin retirat tots els reconeixements “s’haurà acabat la ignomínia d’haver donat honors a gent que té les mans tacades de sang”.

 

Caballé, en la llista d’espera del nomenclàtor

Vinyes ha destacat que el tràmit per aprovar dedicar un espai a la cantant Montserrat Caballé serà ràpid, un cop se li atorgui la Medalla d’Or de la Ciutat. Ara bé, ja avisa que trobar el lloc adequat “és complicat”. La ciutat —ha recordat— té uns 4.200 carrers i poques possibilitats de crear-ne de nous. Per això, defensa que els interiors d’illa són espais a tenir en compte de cara a les incorporacions en el nomenclàtor. I és que a la cua per tenir un espai hi ha 232 noms.

El comissionat de Programes de Memòria argumenta també que tant important com tenir l’espai, que és la part més visible, és l’expedient que en queda a l’Ajuntament perquè en aquest document s’expliquen els motius pels quals aquella persona és mereixedora de l’honor.