La sequera actual, provocada per la manca de pluges, i la situació alarmant de les reserves d’aigua als embassaments han propiciat la celebració d’una cimera de partits al Palau de la Generalitat. Sobre la taula hi havia l’objectiu d’arribar a un consens sobre les mesures de control del consum d’aigua per part dels municipis. Finalment, però, després de més de quasi quatre hores de reunió i dies de trobades prèvies, no s’ha arribat a cap acord.

La moratòria en les sancions, el punt de conflicte

En una compareixença per informar de les conclusions de la cimera, la consellera d’Acció Climàtica, Teresa Jordà, ha anunciat que no s’ha arribat a un pacte perquè no hi ha hagut consens sobre un dels temes clau: la petició de Junts i el PSC de fixar una moratòria d’un any en el règim sancionador als ajuntaments que incompleixin els límits de consum del decret contra la sequera, aprovat la setmana passada al Parlament. Jordà ha apuntat que “ha faltat voluntat” i ha posat en dubte si aquest escenari s’hagués produït “si no tinguéssim unes eleccions a la cantonada”.

S’estableix un full de ruta

D’altra banda, el director de l’Agència Catalana de l’Aigua (ACA), Samuel Reyes, ha destacat que escoltar els grups parlamentaris ha permès establir un full de ruta: potenciar les línies de subvenció a zones fora de l’espai metropolità i accelerar les accions que estaven planificades per als pròxims cinc anys. També s’estudiarà fer més potabilització d’aigua a l’àmbit del Besòs.

En la trobada, que s’ha realitzat aquest divendres a la tarda, hi han participat tots els grups parlamentaris, excepte Vox. La cimera ha estat encapçalada pel president, Pere Aragonès, i també hi han assistit la consellera d’Acció Climàtica, Teresa Jordà; el conseller d’Empresa i Treball, Roger Torrent; el director de l’Agència Catalana de l’Aigua (ACA), Samuel Reyes, i la directora del Servei Meteorològic de Catalunya, Sarai Sarroca.