Vols saber si està activat el pla Alfa a Catalunya avui o demà? El pla Alfa és el procediment operatiu establert pel Cos d’Agents Rurals de la Generalitat de Catalunya per definir les actuacions dels efectius de vigilància i prevenció d’incendis davant les situacions de perill d’incendi forestal que es puguin produir.

En aquesta pàgina pots consultar el pla Alfa a Catalunya avui i demà. També t’oferim una petita guia perquè sàpigues quins nivells de perill d’incendi existeixen i què es pot fer i què no a cadascun.

Què vols saber del pla Alfa a Catalunya?

Els nivells del pla Alfa

Aquestes situacions de perill d’incendis forestals es graduen en una escala de quatre nivells que van de 0 a 3 per a cada comarca. Cada nivell correspon a un nivell de perill d’incendi forestal:

  • nivell 0, nivell de perill d’incendi baix/moderat
  • nivell 1, nivell de perill d’incendi moderat/alt
  • nivell 2, nivell de perill d’incendi alt / molt alt
  • nivell 3, nivell de perill d’incendi molt alt / extrem

El mapa del pla Alfa l’elabora la Direcció General dels Agents Rurals a partir del mapa de perill d’incendis forestals diari del Departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural.

El pla Alfa avui a Catalunya i Barcelona, actualitzat

El mapa previst per a diumenge, 23 d’abril, pronostica nivell 1 al Barcelonès, això implica un perill entre moderat i alt. Bona part de Catalunya es troba al nivell 2, fet que implica que el perill d’incendi forestal és entre alt i molt alt. Només la Vall d’Aran es troba al nivell 0.

Què està permès i què no en cada nivell del pla Alfa?

L’activació de cada nivell comporta un grau de mobilització d’efectius i la realització de determinades actuacions preventives. Cada situació és diferent, per tant, és important consultar els comunicats dels Agents Rurals a les xarxes socials.

Nivells 2 i 3 (alt i extrem)

  • A partir dels nivells 2 i 3 s’activen les fases de prealerta i alerta previstes en el pla Infocat (Pla especial d’emergències per incendis forestals).
  • En aquests nivells de perill alt i extrem es prohibeixen o es restringeixen determinades activitats susceptibles que poden acabar provocant incendis forestals, com la possibilitat d’encendre foc, les activitats esportives, treballs forestals i activitats agrícoles, i l’ús de barbacoes a les àrees de lleure existents.
  • En aquests nivells es pot, fins i tot, arribar a restringir l’accés als principals massissos muntanyosos.

Què diuen els mapes del temps?

La previsió del temps anuncia que el vent de ponent i garbí bufarà moderat al llarg de la jornada a bona part del territori, fet que mantindrà que el perill d’incendi forestal sigui elevat. El vent es farà notar amb més intensitat a la tarda, amb ratxes que en molts casos podran superar els 50 km/h.

Dilluns, 24 d’abril, continuarà bufant el vent terral a molts punts de l’oest i als Pirineus, a la costa el vent girarà a component sud, més humit.