Vols saber si està activat el pla Alfa a Catalunya avui o demà? El pla Alfa és el procediment operatiu que estableix el Cos d’Agents Rurals de la Generalitat de Catalunya per definir les actuacions dels efectius de vigilància i prevenció d’incendis arran de les situacions de perill d’incendi forestal que hi pugui haver.

En aquesta pàgina pots consultar el pla Alfa a Catalunya avui i demà. També t’oferim una petita guia perquè sàpigues quins nivells de perill d’incendi hi ha i què es pot fer i què no en cadascun.

Què vols saber del pla Alfa a Catalunya?

Els nivells del pla Alfa

Aquestes situacions de perill d’incendis forestals es graduen en una escala de quatre nivells que van de 0 a 3 a cada comarca. Cada nivell correspon a un grau de perill d’incendi forestal:

  • nivell 0, perill d’incendi baix/moderat
  • nivell 1, perill d’incendi moderat/alt
  • nivell 2, perill d’incendi alt / molt alt
  • nivell 3, perill d’incendi molt alt / extrem

El mapa del pla Alfa l’elabora la Direcció General dels Agents Rurals a partir del Mapa de perill d’incendis forestals diari del Departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural.

El pla Alfa a Catalunya i Barcelona, actualitzat

El mapa previst per a dilluns, 22 d’agost, pronostica un nivell 2 (molt alt / extrem d’incendi) al Barcelonès i a bona part del país. Seran poques les comarques que se’n salvaran. Tal sols l’àrea del Pirineu seran al nivell 0 o 1 del pla Alfa.

Hi ha 70 municipis que seran al nivell 3 (perill molt alt / extrem d’incendi). A més a més, es restringirà l’accés a set espais naturals: al massís del Garraf, al Montsant, al Montmell-Marmellar, als Ports, al Montsec d’Ares, al Montsec de Rubies i a la Baronia de Rialb.

L’element més rellevant de dilluns serà la calor intensa, que es notarà a tot arreu. El vent bufarà fluix de xaloc i la humitat es mantindrà moderada a la façana costanera, mentre que a l’interior serà baixa durant les hores centrals del dia. A la tarda hi haurà alguns xàfecs al Pirineu i al Prepirineu.

Què està permès i què no en cada nivell del pla Alfa?

L’activació de cada nivell comporta un grau de mobilització d’efectius i la realització de determinades actuacions preventives. Cada situació és diferent; per tant, és important consultar els comunicats dels Agents Rurals a les xarxes socials.

Nivells 2 i 3 (alt i extrem)

  • A partir dels nivells 2 i 3 s’activen les fases de prealerta i alerta previstes en el pla Infocat (Pla especial d’emergències per incendis forestals).
  • En aquests nivells de perill alt i extrem es prohibeixen o es restringeixen determinades activitats susceptibles d’acabar provocant incendis forestals, com la possibilitat d’encendre foc, les activitats esportives, les feines forestals i activitats agrícoles, i l’ús de barbacoes a les àrees de lleure.
  • En aquests nivells es pot, fins i tot, arribar a restringir l’accés als principals massissos muntanyosos.

Què diuen els mapes del temps?

La previsió del temps ve marcada per un episodi de calor intensa que ja ha començat aquest diumenge i que durarà fins més enllà de mitjans de la setmana vinent. La temperatura s’enfilarà de valent a tot arreu, sobretot a l’interior. S’arribarà als 35 graus a molts trams del litoral, i a fondalades i planes interiors se superarà la marca dels 40 graus.

En general, el vent bufarà més aviat fluix. A estones serà moderat a zones de muntanya del prelitoral sud. La humitat relativa serà moderada a la costa, i baixa a l’interior.

La part positiva és que a les tardes s’aniran repetint els ruixats al Pirineu i al Prepirineu. Seran més aviat aïllats, però aniran remullant el territori.