març 2023 calid barcelona
Autor: Alfons Puertas

El mes de març va començar amb un ambient molt fred. Tot just se sortia de l’episodi de nevades a cotes baixes que els darrers dies de febrer va arribar a deixar Collserola ben blanca. Ràpidament, però, la temperatura va anar guanyant posicions i durant bona part del mes s’ha situat molt per sobre de la mitjana. Per altra banda, la sequera ha continuat intensificant-se.

Davant d’aquest escenari, les dades de l’Observatori Fabra són ben clares. A Barcelona, el mes de març del 2023 ha estat el segon més càlid i també el segon més sec des que es va iniciar la sèrie del Fabra, l’any 1914.

Temperatura desbocada des de la segona setmana

El dia 1 de març es va registrar la temperatura mínima mensual: 0,7 ºC. Des d’aquest moment, el termòmetre no va fer més que pujar. La primer quinzena va quedar entre les 10 més càlides de la sèrie de l’Observatori Fabra.

Al llarg del mes hi ha hagut diversos pics de calor que han estat fruit de la combinació d’aire més càlid del normal per l’època i del vent aponentat. El més destacable va ser el divendres dia 24. En aquella ocasió el termòmetre oficial del Fabra es va enfilar fins als 25,7 ºC, el tercer registre més elevat per al mes de març de la sèrie de dades centenària.

En tot el març s’han superat els 20 graus en 12 ocasions. Només en quatre dies dels 31 ha fet més fresca del que seria esperable.

Tot plegat ha fet possible que el març del 2023 hagi estat el segon més càlid des que es prenen mesures a l’Observatori Fabra. La temperatura mitjana ha acabat en 14,1 ºC. Només queda superat per l’excepcional març del 2001, quan es va registrar la màxima absoluta per al tercer mes de l’any.

  • 14,8 ºC el març del 2001
  • 14,1 ºC el març del 2023
  • 13,8 ºC el març del 1997

Un sol litre per metre quadrat de pluja

L’absència de pluja ha marcat, també, aquest mes de març. Només ha plogut de manera apreciable en dues ocasions, i sempre amb registres ben minsos. El dia 9 es van acumular 0,3 l/m², i el dia 28, 0,7 l/m². Això fan un total d’1 l/m² en tot el mes: misèria i companyia.

El març del 2019 va ser encara més eixut. Amb els 0,3 l/m² que es van recollir al Fabra és el març més sec de tota la sèrie. A partir d’ara, la segona posició del rànquing l’ocuparà el març del 2023.

  • 0,3 l/m² el març del 2019
  • 1,0 l/m² el març del 2023
  • 1,6 l/m² el març del 1957

Poquíssima pluja en un mes que sol ser relativament plujós (el sisè en què més aigua es recull). La precipitació mitjana se situa en 53 l/m², que és més del que ha plogut des que va començar l’any.

Un març càlid i sec, també, al conjunt de Catalunya

El març del 2023 ha estat càlid a nivell català, segons el Servei Meteorològic de Catalunya (SMC). Ara bé, en general no s’ha superat el precedent càlid del març del 2001, pel que fa a la temperatura. Hi ha hagut poblacions on l’anomalia de la temperatura mitjana ha superat els 2,5 graus.

Pel que fa a la precipitació, destaca que a més del 90 % del país ha plogut menys del 30 % del que marca la mitjana. Sens dubte, aquest mes ha estat molt sec a causa de la circulació d’oest i la presistència anticiclònica que hi ha hagut.