La sequera a Catalunya continua agreujant-se i la Generalitat ha introduït un nou nivell en l’escala d’alerta dels municipis catalans: la preemergència. Hi ha entrat tot el territori que depèn del sistema Ter-Llobregat, 202 municipis on viuen sis milions de persones. Tots estaven en fase d’excepcionalitat i han pujat un graó. Els 97 que ja estaven en emergència s’hi mantenen.

L’Agència Catalana de l’Aigua va declarar els primers municipis en emergència a l’agost. 24 territoris van entrar en aquesta fase, els que depenen de l’aqüífer Fluvià-Muga i de l’embassament de Riudecanyes, a l’Alt Empordà i el Baix Camp. Setmanes després va incloure-hi també els 12 que s’abasteixen de l’embassament Darnius-Boadella, a l’Alt Empordà. La fase d’emergència implica que el topall d’aigua per habitant és més baix, de 200 litres al dia, i també es prohibeix el reg agrícola, entre altres restriccions. N’estan afectades 172.004 persones.

En aquesta pàgina pots consultar el mapa amb tots els municipis amb restriccions d’aigua per sequera a Catalunya que ha decretat l’Agència Catalana de l’Aigua. També pots buscar a la llista si el teu territori està en alerta per sequera.

296 municipis, en excepcionalitat

Amb la implantació del nous escenari, s’han reduït els municipis que es troben en fase d’excepcionalitat, ara en són 296. També n’hi ha 30 en alerta i 52 en prealerta, a més dels 37 que es troben en emergència. Només 13 mantenen la normalitat. Les pluges dels darrers mesos no han servit per frenar la manca d’aigua i l’escenari d’emergència s’ha avançat. En el cas de Barcelona, aquesta situació podria arribar en les properes setmanes.

Tenint en compte les previsions actuals, la directora del Servei Meteorològic de Catalunya, Sarai Sarroca, adverteix que “hem d’esperar a la primavera una finestra d’oportunitat per fer front a la sequera”. Pel que fa a l’oest de Catalunya depèn de la Confederació Hidrogràfica de l’Ebre, que estableix uns paràmetres diferents per a les conques de la Noguera Pallaresa, la Noguera Ribagorçana, el Segre i el Baix Ebre.

En aquest cercador podràs buscar el municipi que t’interessi.

Quines són les restriccions d’aigua per sequera a Barcelona?

En el cas de Barcelona, la ciutat es troba en alerta per sequera en fase de preexcepcionalitat. Aquesta fase implica restriccions i limitacions en el consum d’aigua:

  • Limitació del consum màxim d’aigua a 210 litres per habitant i dia, per sota dels 230 de la fase d’excepcionalitat.
  • Prohibit piscines d’ús personal o familiar. Ara bé, sí que es permet omplir parcialment o per primera vegada “piscines d’ús públic”, que inclou les municipals i les d’establiments turístics o esportius.
  • Prohibit regar les zones verdes i els jardins públics i privats. Hi ha una excepció: els camps d’esport on es practiquin activitats federades, com els camps de futbol. En aquest últim cas, es passa de 450 l per hectàrea i mes a 200 per hectàrea i mes.
  • Prohibit netejar carrersclavegueram, paviments, façanes o edificis amb aigua potable, ja siguin públics o privats.
  • Prohibit omplir total o parcialment fonts ornamentals, llacs artificials o altres elements d’ús estètic de l’aigua.
  • Només es podran netejar vehicles als establiments comercials que es dediquen a això que compten amb sistema de circulació d’aigua.
  • Està permès regar per a la supervivència els arbres de 20 h a 8 h, sempre amb rec gota a gota o amb regadores.
  • Reducció de la dotació de reg agrícola en un 40 % o la substitució de part dels cabals destinats a reg agrícola per aigües regenerades.
  • Reducció del 15 % dels consums d’aigua dels usuaris industrials.
  • Reducció del consum d’aigua en els usos recreatius (15 % en usos assimilables a urbans i 50 % en reg).