La sequera a Catalunya continua, però les restriccions d’aigua es flexibilitzen a gran part de país. La Generalitat ha anunciat que els municipis del sistema Ter-Llobregat surten de la fase d’excepcionalitat i passen a l’escenari d’alerta durant els pròxims dies. En aquesta pàgina pots consultar el mapa amb tots els municipis amb restriccions d’aigua per sequera a Catalunya.

Els municipis estan dividits amb colors diferents en funció de la fase de la sequera en què es troben: normalitat, prealerta, alerta, excepcionalitat, emergència (en fase 1) i emergència II (en fase 2).

Sequera a Catalunya: 255 municipis en alerta

Amb l’entrada en vigor dels canvis de fase, hi haurà 12 municipis (35.007 habitants) en situació de normalitat, 52 (785.232) en prealerta, 255 (més de sis milions d’habitants) en alerta, 293 (678.728) en excepcionalitat i 17 (151.516 habitants) en emergència I.

Pel que fa a les 18 les zones definides en el Pla de sequera, dues segueixen en normalitat (Banyoles i l’aqüífer de Tarragona); una en prealerta (Consorci d’Aigües de Tarragona); cinc en alerta (aqüífer del Baix Ter, capçalera del Llobregat, embassaments del Ter, embassaments del Llobregat i del sistema Ter-Llobregat); vuit en excepcionalitat (Anoia Gaià, aqüífers del Fluvià, Muga i Carme Capellades, capçalera del Ter, Empordà, Llobregat mig, Prades Llaberia i Serralada Transversal) i dos en emergència I (Riudecanyes i els municipis de Vallirana, Vacarisses i Sant Feliu de Codines, i Darnius Boadella).

Pel que fa a l’oest de Catalunya, depèn de la Confederació Hidrogràfica de l’Ebre, que estableix uns paràmetres diferents per a les conques de la Noguera Pallaresa, la Noguera Ribagorçana, el Segre i el Baix Ebre.

Quines són les restriccions d’aigua per sequera a Barcelona?

Així queden les restriccions a Barcelona amb l’alerta per sequera:

  • Consum màxim de 250 litres per habitant i dia (després dels 230 de la fase d’excepcionalitat).
  • Reg de jardins i zones verdes entre les 20 h i les 8, amb la mínima aigua indispensable.
  • Permès el reg de jardins particulars com a màxim dos dies per setmana.
  • Permesa la neteja de carrers amb la mínima despesa d’aigua indispensable. Sempre que es pugui, caldrà prioritzar l’ús d’aigua regenerada o aigua no procedent de la xarxa.
  • Es permetrà omplir o reomplir piscines si té un sistema de recirculació de l’aigua.
  • En centres educatius, es pot fer ompliment complet o parcial de piscines desmuntables de menys de 500 litres destinades al bany dels infants.
  • Permesa la neteja de vehicles, només, en establiments comercials professionals amb sistemes de recirculació de l’aigua.
  • Prohibit utilitzar l’aigua per eliminar la pons en suspensió.
  • Es manté la prohibició d’omplir o reomplir fonts ornamentals, llacs artificials i altres elements d’ús estètic de l’aigua. Sí que es permet en el cas dels llacs artificials imprescindibles per mantenir la vida aquàtica.
  • Aigua limitada a les granges: es permet la quantitat necessària per donar de beure els animals, netejar-los i mantenir net el recinte.