La sequera a Catalunya continua pujant de nivell, amb més municipis en estat d’emergència: ara en són 36, després que el govern ha decidit incloure-hi també els que depenen de l’embassament Darnius-Boadella, a l’Alt Empordà. Aquests 12 municipis se sumen als 24 que es troben en emergència des de l’agost, els que depenen de l’aqüífer Fluvià-Muga i de l’embassament de Riudecanyes, a l’Alt Empordà i el Baix Camp.

L’Agència Catalana de l’Aigua relata que ha pres aquesta decisió per evitar problemes d’abstiment als municipis afectats, el mateix argument que es va aplicar a l’aqüífer Fluvià-Muga. En el cas del pantà de Riudecanyes, l’objectiu és garantir l’aigua de boca a les poblacions que en depenen. La fase d’emergència implica que el topall d’aigua per habitant és més baix, de 200 litres al dia, i també es prohibeix el reg agrícola, entre altres restriccions. N’estan afectades 149.000 persones.

En aquesta pàgina pots consultar el mapa amb tots els municipis amb restriccions d’aigua per sequera a Catalunya que ha decretat l’Agència Catalana de l’Aigua. També pots buscar a la llista si el teu territori està en alerta per sequera.

476 municipis, en excepcionalitat

A més dels que entren en emergència, l’ACA també ha apujat el nivell d’alerta als municipis que demenen de l’Aqüífer Carme Capellades, que passen a fase d’excepcionalitat, i als del Baix Ter, que entren en alerta. En total, hi ha 476 municipis en fase d’excepcionalitat. També n’hi ha 53 en alerta i 52 en prealerta. Només 13 mantenen la normalitat.Les pluges dels darrers mesos no han servit per frenar la manca d’aigua i l’escenari d’emergència s’ha avançat. Inicialment, el govern preveia entrar-hi al setembre.

En el cas de Barcelona, la situació ha millorat una mica. La possible entrada en la fase d’emergència s’endarrereix un mes, del novembre al desembre. Segons el director de l’Agència Catalana de l’Aigua, Samuel Reyes, les previsions apunten que tindrem un octubre i un novembre “normals” pel que fa a la pluviometria, després d’un setembre més sec de l’habitual.

Pel que fa a l’oest de Catalunya depèn de la Confederació Hidrogràfica de l’Ebre, que estableix uns paràmetres diferents per a les conques de la Noguera Pallaresa, la Noguera Ribagorçana, el Segre i el Baix Ebre.

En aquest cercador podràs buscar el municipi que t’interessi.

Quines són les restriccions d’aigua per sequera a Barcelona?

En el cas de Barcelona, la ciutat es troba en alerta per sequera en fase d’excepcionalitat. Aquesta fase implica restriccions i limitacions en el consum d’aigua:

  • Limitar l’aigua a 230 litres per habitant i dia.
  • Reduir la dotació de reg agrícola en un 40 % o optar per aigües regenerades.
  • Restarà prohibit l’ús d’aigua per al reg de jardins i zones verdes de caràcter públic o privat (excepte el reg de supervivència d’arbres o plantes, que es farà gota o a gota o en regadora).
  • Quedarà prohibit el reg de gespa en tots els casos, excepte en superfícies destinades a pràctica federada d’esport, o aquell reg que es faci reutilitzant aigües de pluja recollides de les teulades o bé aigua regenerada de les depuradores.
  • No es podran netejar els carrers, clavegueram, paviments, façanes o edificis amb aigua potable.
  • Només es pot fer ompliment parcial de piscines d’aigua dolça que disposin de sistemes de recirculació i sempre amb les quantitats mínimes per garantir la qualitat sanitària de l’aigua; i en centres educatius, les piscines desmuntables de menys de 500 litres destinades al bany d’infants.