La situació alarmant de les reserves d’aigua als embassaments i la manca de pluges durant més de dos anys han propiciat la celebració d’una cimera contra la sequera al Palau de la Generalitat. La trobada, que es farà aquest divendres a la tarda, estarà encapçalada pel president, Pere Aragonès, i hi estan convidats tots els grups parlamentaris, excepte Vox.

A banda, per part del govern també hi assistiran la consellera d’Acció Climàtica, Teresa Jordà, el conseller d’Empresa i Treball, Roger Torrent, el director de l’Agència Catalana de l’Aigua (ACA), Samuel Reyes, i la directora del Servei Meteorològic de Catalunya, Sarai Sarroca.

La moratòria sobre les sancions als municipis, sobre la taula

Una de les qüestions que es debatran a la reunió és la petició de Junts i el PSC de fixar una moratòria d’un any en el règim sancionador del decret contra la sequera, aprovat la setmana passada al Parlament. El govern català està obert a estudiar-ho i assegura que la voluntat de la mesura no és recaptatòria, sinó que es busca un efecte dissuasiu.

De fet, tot i que no s’ha aplicat cap sanció a cap municipi, alguns ja han accelerat la posada en marxa de plans d’emergència arran del decret. Actualment, un 25% dels municipis catalans consumeix més aigua de la que fixen les restriccions, tot i que representen menys del 10 % de la població de Catalunya.

Fase d’excepcionalitat al setembre?

Ara mateix, Barcelona i 223 municipis més es troben en fase d’excepcionalitat, el que limita a 230 els litres per habitant i dia. Si continués sense ploure, es calcula que al setembre l’àrea metropolitana podria entrar en la fase d’emergència, que implicaria sancions més severes i una dotació màxima de 200 litres per habitant i dia, o fins i tot de 160 litres en cas extrem.