El govern de la Generalitat vol fer una “aturada social” del país durant els propers 15 dies per aconseguir frenar els contagis de coronavirus. El vicepresident del govern amb funcions de president, Pere Aragonès, assegura que la situació és “extremadament greu” i que cal actuar amb “molta més contundència” per contenir la segona onada. “És una aturada social, de quedar-se a casa per mantenir allò que és imprescindible, com el treball, l’escola, el comerç”, ha explicat Aragonès.

Les noves restriccions van encaminades a aturar l’activitat social de la ciutadania. L’executiu català ha anunciat un confinament municipal de cap de setmana, i també la suspensió de l’activitat cultural i esportiva, així com les extraescolars. També es prorrogarà el tancament de bars i restaurants, tot i que el servei de menjar a domicili s’allargarà fins a les 23 h, i es tancaran els comerços de més de 800 m2 . D’altra banda, es mantindrà l’àmbit laboral, amb recomanació de teletreball i les escoles obertes. En aquest cas, es recomana promoure l’educació a distància en el batxillerat i l’FP.

300 milions d’euros en ajuts

El govern català ha anunciat la mobilització de 300 milions d’euros addicionals per ajudar els principals sectors afectats per les restriccions. 50 milions d’euros es destinaran al sector cultural i del lleure i als clubs esportius federats, i 50 milions més al sector de la restauració i els establiments d’estètica (que s’afegiran als 40 milions que es van anunciar fa dues setmanes). El vicepresident Aragonès també ha anunciat que 200 milions d’euros es destinaran al suport social i a ampliar el pressupost de la Renda Garantida de Ciutadania i al Banc dels Aliments.

A banda d’aquests ajuts econòmics, el govern també ha anunciat que la setmana vinent s’impulsarà un decret llei per limitar els desnonaments durant l’estat d’alarma.

5.000 policies al carrer

El conseller d’Interior, Miquel Sàmper, ha anunciat que hi haurà 5.000 efectius dels Mossos dedicats en exclusiva al compliment de les restriccions perimetrals. Una feina que es farà en col·laboració amb les policies locals de tots els municipis.

Sàmper també ha volgut agrair la complicitat de la ciutadania. Assegura que “els catalans ja han començat a entendre la gravetat de la pandèmia”, com ho demostra la reducció de la mobilitat durant els últims dies. Segons les dades que ha facilitat el conseller, la mobilitat als accessos de Barcelona i l’àrea metropolitana s’ha reduït un 10 % respecte a principis d’octubre, i d’un 20 % si es compara amb l’octubre anterior. També la circulació nocturna s’ha reduït un 33 % aquests últims dies (un 45 % respecte al 2019).

El govern ha anunciat les noves mesures un cop han estat aprovades pel Procicat en una reunió extraordinària que s’ha celebrat aquest dijous al matí. Les restriccions es van decidir en una jornada maratoniana de reunions al Palau de la Generalitat aquest dimecres, amb la participació d’experts dels diferents departaments, especialment de Salut i de Protecció Civil, per analitzar la situació des d’un punt de vista sanitari, econòmic i social.