El tancament de bars, restaurants i centres d’estètica probablement s’allargarà més de dues setmanes tenint en compte que els contagis segueixen disparats a Catalunya. Ho ha deixat entreveure el secretari general de Salut, Marc Ramentol, qui ha assegurat que el departament treballa en la línia d’aplicar mesures addicionals: “No estem en un moment per fer un pas enrere. No és el moment de desescalar”, ha dit en referència a la restricció que obliga a tancar la restauració.

La resolució aprovada pel Procicat en què es preveia aquesta mesura vencerà el proper divendres a la nit, moment en què, segons Ramentol, ja s’hauran d’haver pactat i aprovat noves restriccions. Segons les dades preliminars, després de 12 dies amb els establiments de beure i de menjar tancats, s’ha registrat una desacceleració en els contagis. Ara bé, la corba segueix creixent a un ritme perillós i malgrat que l’increment de casos és més lent, Ramentol ha assegurat que són xifres que el sistema sanitari no pot aguantar gaire temps: “No en tenim prou de frenar el creixement de casos”, ha advertit.

A banda de mantenir els locals de restauració i d’estètica tancats, entre les mesures que s’estan valorant hi ha diferents tipus de confinaments. El més plausible, tenint en compte les competències de la Generalitat, és un confinament perimetral. Ara bé, el govern ja ha dit que també es planteja un confinament de cap de setmana, juntament amb tots els escenaris possibles, com un aïllament domiciliari sense tancar escoles ni centres de treball. La dificultat en aquests casos és que l’estat d’alarma aprovat pel Govern espanyol no dota les comunitats de l’empara legal per aplicar-los i, per tant, l’executiu català necessitaria l’aval de Madrid i dels tribunals.