L’Ajuntament de Barcelona preveu posar en marxa el 2021 una nova taxa per gravar les grans empreses de comerç electrònic que operen a la ciutat. El primer tinent d’alcalde, Jaume Collboni, ha anunciat que els detalls del nou gravamen es presentaran abans de finals d’any i afectaran “les plataformes digitals que fan la competència al petit comerç”.

Collboni ha explicat que els beneficis de la taxa es destinaran a digitalització del comerç de proximitat. Per tirar endavant aquesta nova taxa, pionera a l’estat, el govern municipal buscarà l’acord amb el sector comercial de la ciutat i els grups municipals. El setembre del 2019, ERC ja va plantejar una taxa per gravar l’ús de l’espai públic que fan les empreses que venen per internet sense botiga física a la ciutat.

Pla per reflotar el comerç del centre

La nova taxa per al comerç electrònic forma part del pla que el govern municipal vol impulsar per reflotar el comerç del centre de la ciutat, especialment tocat per la crisi del coronavirus i la caiguda de visitants. Collboni ha dit que es vol negociar amb entitats comercials i l’oposició “una estratègia integral” per al centre.

El primer tinent d’alcalde ho ha detallat en una compareixença en la Comissió d’Economia en què ha rebut crítiques de l’oposició. Elsa Artadi (JxC) ha demanat saber quin pla té el govern pel centre de la ciutat i si continuaran les restriccions de trànsit. Des de Cs, Luz Guilarte ha pronosticat “tancaments massius” de comerços i ha acusat el govern de “posar en risc” llocs de treball amb mesures que “van a remolc”.

El popular Josep Bou ha reclamat una reducció de la pressió fiscal i Eva Parera (BCN Canvi) ha insistit en “no posar obstacles” per arribar al centre de la ciutat en vehicle privat.