Els propietaris que rebaixin més d’un 50 % els lloguers del petit comerç de Barcelona durant els sis mesos posteriors a l’estat d’alarma rebran una ajuda de 1.200 euros. L’Ajuntament també donarà una subvenció de 600 € a aquells que apliquin una rebaixa d’entre el 25 i el 50 %. La mesura preveu un fons total d’un milió d’euros que beneficiarà un miler de comerços de la ciutat, tot i que el govern municipal no descarta ampliar el pressupost destinat en funció de com evolucioni la iniciativa.

Les ajudes de 600 o 1.200 € van destinades als propietaris dels locals de menys de 300 metres quadrats que han hagut d’abaixar la persiana durant l’estat d’alarma. El primer tinent d’alcalde, Jaume Collboni, creu que aquestes subvencions suposen un “incentiu” perquè els actors privats rebaixin temporalment el preu dels lloguers i, així, facilitin la viabilitat del petit i mitjà comerç. “Sempre és millor arribar a un acord que garanteixi la viabilitat d’una activitat comercial encara que el propietari cobri menys, que aquest directament no cobri res”, ha dit.

L’ajuda forma part del pla de xoc de 25 milions d’euros per reactivar la petita economia de la ciutat.

Agilitat en els tràmits

El consistori vol que el temps que passi entre la sol·licitud que faci el propietari del local i la donació de l’ajuda sigui el menor possible. Per això, el procés requerirà un “mínim de papers”. La regidora de Comerç, Montserrat Ballarín, ha especificat que per demanar els 600 o els 1.200 € només caldrà la instància de sol·licitud, la declaració de cessament d’activitat, el contracte de lloguer i els documents que acreditin la rebaixa del preu del lloguer. “Ens basarem en la declaració responsable del sol·licitant dient que ha fet la rebaixa del lloguer”, ha especificat la regidora.

La nova mesura municipal per garantir la sostenibilitat del comerç local vol complementar el servei gratuït d’orientació i mediació, que des de fa dues setmanes ja està actiu perquè propietaris i llogaters arribin a un acord de rebaixa del lloguer. Fins ara s’han atès 70 casos.

8.900 autònoms sol·liciten l’ajuda de 300 €

El govern d’Ada Colau ha tret pit de l’ajuda municipal de 300 euros per a autònoms que complementa les subvencions de l’Estat. En una setmana s’han tramitat 8.900 sol·licituds, el que suposa el 53,4 % del total del fons destinat a la mesura (5 milions d’euros). L’executiu creu que ha tingut “molt èxit” perquè “ha arribat a molta gent”, però descarta qualsevol possibilitat d’ampliar el fons que s’hi destina. “No podem estirar el pressupost sense límit”, ha assegurat Jaume Collboni.