L’Ajuntament de Barcelona es prepara per poder cobrar durant el 2021 el recàrrec a la taxa turística exclusiu per a la ciutat. L’increment d’aquest impost és una petició que es va aprovar en el ple del setembre del 2019 i, tot i rebre el vistiplau de la Generalitat (que és qui cobra l’impost turístic), es va decidir ajornar-lo per la pandèmia del coronavirus.

El govern municipal assegura que l’evolució de la pandèmia marcarà l’aplicació del recàrrec, “sempre de comú acord amb els agents implicats”, segons ha explicat el regidor de Turisme, Xavier Marcè. Si la situació ho permet, el recàrrec es podrà cobrar al gener, però també se’n podrà decidir una moratòria en funció de l’evolució del sector.

El que sí que s’ha decidit és fer una aplicació progressiva entre els anys 2021 i 2024. Així, l’any vinent s’aplicarà un augment de 0,75 €, un euro els anys 2022 i 2023 i, finalment, 1,25 € l’any 2024. “L’objectiu no és recaptatori”, ha assegurat Marcè, que ha afegit que l’increment previst per a l’any vinent és “una xifra relativament simbòlica” tenint en compte la situació actual.

Un 30 % dels hotels, oberts

Segons dades del Gremi d’Hotels de Barcelona, els establiments oberts a la ciutat no arriben ara al 30 % del total. El regidor de Turisme, però, ha augurat una recuperació. Per això, la Comissió de Govern ha iniciat els tràmits per aplicar el recàrrec a l’impost turístic. L’ordenança fiscal que el regularà ha de passar per la Comissió d’Economia de dimarts i el ple del 23 de setembre.

De la taxa turística, el 2019 l’Ajuntament de Barcelona va rebre uns 17 milions d’euros. Per a aquest any, encara no hi ha previsió d’ingressos, però segurament seran molt inferiors per l’impacte de la pandèmia. Tampoc no se sap quant s’ingressarà amb el nou recàrrec.

Apartur: “No és el moment oportú”

L’Associació d’Apartaments Turístics de Barcelona s’ha oposat a l’augment de la taxa turística. “No és el moment oportú”, ha apuntat el president d’Apartur, Enrique Alcántara. La patronal considera que apujar la taxa dificultarà encara més la recuperació de les empreses i el manteniment dels 5.000 llocs de treball directes que, diu, genera el sector a la ciutat.