En un estiu marcat per la pandèmia del coronavirus, l’activitat de la Guàrdia Urbana s’ha centrat també en el compliment de les mesures restrictives imposades per prevenir els contagis. En aquest sentit, la policia barcelonina ha desallotjat 23.612 persones de l’espai públic al vespre i la nit, la majoria per consum en grup d’alcohol o per reunions que anaven contra la normativa.

El cap de la Guardia Urbana, Pedro Velázquez, ha explicat que s’han identificat 29 punts de la ciutat on es fa “botellón” de manera habitual, uns “punts sensibles” on s’ha reforçat la presència policial i entre els quals hi ha les platges o el centre. De fet, el 63 % dels desallotjaments s’han fet en aquests dos punts dels districtes de Ciutat Vella i Sant Martí.

Alcohol i mascareta, els principals motius de denúncia

Segons dades policials, s’han fet 33.179 advertiments, alguns dels quals han acabat en denúncia. En concret, s’han imposat 3.178 denúncies per consum d’alcohol i 1.497 per no portar mascareta, o no dur-la correctament. També s’han imposat 90 sancions més per no prendre les mesures suficients. Segons l’estadística, les persones que s’han detectat consumint alcohol o bé fent un mal ús de la mascareta tenen una mitjana d’edat d’entre 16 i 35 anys, i el 10 % han estat turistes. Pel que fa als negocis, s’han denunciat vuit locals per incompliment de l’horari i 30 per obrir quan no estava permès.

Un altre dels focus d’atenció de la policia barcelonina ha estat vetllar per què l’ocupació de les platges no superés l’aforament permès. Al llarg de l’estiu, s’han hagut de tancar 26 platges per evitar que s’hi acumulessin més persones. Segons Velázquez, ha estat sobretot durant el juliol, en horari de tarda i especialment a la del Bogatell.

Més queixes per soroll

El cap de la Guàrdia Urbana també ha destacat l’augment de les trucades per soroll. En concret, les queixes per soroll a l’espai públic han crescut un 22 % i també han augmentat les relacionades amb consum d’alcohol a la via pública. En l’àmbit domiciliari, les trucades han augmentat un 75 %.

Velázquez explica aquests increments perquè la ciutadania “s’ha sensibilitzat molt amb determinades conductes que es feien a l’espai públic i que estaven molt relacionades amb la prevenció de la covid”. També pel fet que molts barcelonins s’han quedat a la ciutat aquest estiu.

Els delictes baixen un 41 %

Més enllà de les restriccions pel coronavirus, els delictes han baixat un 41 % a la ciutat aquest estiu, en comparació amb l’any passat. En concret, s’han detectat 24.400 fets, mentre que en el mateix període de l’any passat se’n van produir 41.394. Les dades van en la mateixa línia que les del primer semestre de l’any, quan els delictes van caure un 42 % a la ciutat.

Segons el balanç del dispositiu de seguretat d’estiu de la Guàrdia Urbana, els que més han baixat han sigut els furts, que s’han reduït en un 61 %. Aquesta reducció l’atribueixen al dispositiu Tremall, centrat en els lladres multireincidents i que ha permès identificar-ne 159. Ara bé, també hi ha hagut ocupacions il·legals d’immobles. La Urbana ha rebut 356 denúncies en tot l’estiu.

Amb aquestes dades sobre la taula, el tinent d’alcaldia de Prevenció i Seguretat, Albert Batlle, ha afirmat que “hem passat un estiu en què, des del punt de vista de la seguretat, podem estar raonablement satisfets de com ha anat”. Tot i això, en referència al compliment de les mesures de seguretat anticovid, Batlle ha remarcat que “ens preocupen els comportaments reiteratius” i ha apel·lat a la “consciència cívica de tots plegats”.