El tinent d’alcalde de Prevenció i Seguretat, Albert Batlle, ha anunciat que properament es reunirà amb el nou conseller d’Interior, Miquel Sàmper, per parlar sobre les ocupacions il·legals d’immobles. Ho ha explicat a la Comissió de Presidència, en què no han prosperat dues proposicions de Ciutadans i Barcelona pel Canvi per denunciar l’augment d’aquest fenomen a la ciutat. Durant el juliol i l’agost, la Guàrdia Urbana ha recollit 356 denúncies.

En la seva intervenció, Batlle ha dit que cal abordar la problemàtica fent un “debat amb profunditat sobre les diferents casuístiques”. “Ens oposem a les ocupacions però cal fer matisos”, ha dit Batlle, que ha proposat a tots els grups municipals crear un grup de treball per abordar el fenomen. En aquest sentit, també ha dit que està en contacte amb la fiscalia i la judicatura amb trobar els instruments legals per poder intervenir.

Debat encès a la comissió

Els dos socis de govern (BComú i PSC) i ERC s’han oposat a la proposta de Cs per declarar Barcelona com a “ciutat antiocupa”. “No podem tenir una alcaldessa que minimitza o en alguns casos fomenta l’ocupació d’habitatges”, ha denunciat Paco Sierra (Cs). Des de Barcelona pel Canvi, Manuel Valls ha dit que les ocupacions “generen alarma” entre la ciutadania i que “l’Ajuntament no pot mirar cap a un altre costat”.

Valls ha acusat el PSC de “fer seguidisme dels comuns” en aquest tema després que tampoc no hagi prosperat la seva proposta més centrada en les ocupacions il·legals. “Em preocupen les ocupacions violentes”, ha afirmat el regidor de Drets de Ciutadania, Marc Serra, que ha afegit que no es pot actuar igual davant de les màfies que d’una família vulnerable. “Cal que la llei diferenciï unes de les altres”, ha demanat.

Jordi Coronas (ERC) ha demanat canvis legislatius i diferenciar entre les ocupacions delinqüencials de les que es fan “per necessitat social”. “En cap cas és justificable l’ocupació de cap habitatge”, ha recriminat Josep Bou (PP) a Coronas. El líder popular ha dit que cal preservar el dret a l’habitatge i el dret a la propietat. Des de JxC, Jordi Martí ha dit que la situació és “insostenible i va a més” i ha aplaudit la proposta del Col·legi d’Advocats de Barcelona per desallotjar ocupes en 48 hores si no mostren un contracte.