(ACN/redacció) Els alcaldes de les grans ciutats catalanes han reclamat al Govern espanyol que rectifiqui l’acord amb la Federació Espanyola de Municipis i Províncies (FEMP), que proposa cedir part dels estalvis municipals al Govern espanyol per fer front a la crisi del coronavirus. Diversos consistoris han avisat que no tenen intenció de transferir-los els estalvis.

L’Ajuntament de Barcelona és un dels que ha dit que no cedirà els romanents, segons ha avançat el regidor de Pressupostos, Jordi Martí, a El Periódico. La ciutat disposa de més de 160 milions d’euros d’estalvi, que vol gastar majoritàriament en fer front al dèficit (310 M €) provocat per la pandèmia .

En concret, el govern municipal té 165 milions d’euros en romanents de tresoreria: 64 provenen del superàvit generat l’any passat i els 100 milions restants, d’exercicis anteriors. Una quantitat que, si es tenen en compte els 65 milions de les empreses municipals, puja fins als 230 milions d’euros.

Colau critica l’actitud “antimunicipalista” del Govern

Per l’alcaldessa, Ada Colau, la ministra d’Hisenda “s’ha equivocat”. En una entrevista a Catalunya Ràdio, l’alcaldessa ha assegurat que no entén la seva actitud “molt antimunicipalista i molt tancada al diàleg” i ha reclamat poder fer ús de la totalitat dels estalvis de la ciutat. En aquest sentit, ha avisat que “farem dèficit sí o sí” i ha afegit que no serà “perquè hi hagi mala fe ni perquè ho haguem planificat”. “Evidentment no deixarem d’atendre les necessitats bàsiques“, ha conclòs.

Colau ha expressat una “incomprensió absoluta” per l’actitud “centralista” del Govern espanyol i ha demanat modificar la normativa perquè els ajuntaments disposin de “tot el seu potencial financer”. En aquest sentit, ha apuntat que la mesura ja formava part de l’acord de govern entre PSOE i Podem i n’ha exigit el compliment.

“S’haurà d’obrir al diàleg sí o sí”

Tots els alcaldes han coincidit també en què la negociació haurà de continuar, ja que el decret llei s’ha de convalidar al Congrés dels Diputats. De moment, com que només hi obtindria el suport dels socialistes, no prosperaria. “Ara mateix hi ha una immensa majoria que votaríem que no”, ha advertit Colau, que creu que el Govern espanyol “s’haurà d’obrir al diàleg sí o sí”.

En aquest context, l’alcaldessa ha afirmat que “s’hauran d’obrir a renegociar i a tramitar una llei que realment atengui les necessitats del municipalisme i, per tant, del conjunt de la ciutadania”. Colau aposta per tirar endavant un nou acord que es tramiti com a llei a la qual es puguin fer esmenes.

Manifest contra la llei d’estabilitat pressupostària

L’Associació Catalana de Municipis i la Federació de Municipis de Catalunya també s’han sumat a la negativa d’acceptar l’acord entre el Govern espanyol i Federació Espanyola de Municipis i Províncies (FEMP). En un comunicat conjunt insten a tots els municipis catalans a adherir-se al manifest amb d’un decret d’alcaldia que es ratifiqui en un ple municipal. En el manifest també reclamen que es modifiqui la llei d’estabilitat pressupostària i la llei de racionalització i sostenibilitat de l’administració local.

Sense interessos

Davant la rebel·lió dels ajuntaments, el Govern espanyol ha mogut fitxa i ha anunciat que les entitats locals amb superàvit que apostin per cedir-ho al Ministeri d’Hisenda no hauran de pagar els interessos que actualment abonen per tenir els romanents inactius a entitats financeres. Segons un comunicat del Govern espanyol, les entitats locals amb superàvit estan pagant als bancs un tipus de fins al -0,50 % mentre que, si els cedeixen a Hisenda, tindran un interès del 0 % i, per tant, s’estalviaran els fins a 70 milions d’euros anuals d’interessos que estan pagant. La nota destaca que Hisenda assumirà aquest cost financer perquè les entitats locals no paguin interessos pels estalvis.