(ACN) El director del Centre de Coordinació d’Alertes i Emergències Sanitàries (CCAES), Fernando Simón, ha afirmat que Catalunya “ja està en una fase de control” dels brots de coronavirus i que la situació a Barcelona “aparentment s’ha estabilitzat”, i fins i tot ha començat un “suau descens”. En el cas de Lleida, ja fa dies “que està disminuint”.

En roda de premsa aquest dilluns a la tarda, Simón ha celebrat que l’aparent estabilització de Barcelona “implica que les mesures que s’apliquen tenen capacitat de controlar els brots” fins i tot en “llocs tan complicats” com les àrees metropolitanes. Tanmateix, Simón no ha descartat que l’Estat apliqui mesures més dràstiques si calgués.

Simón ha defensat que fins ara les CA estan fent una feina “excel·lent” i creu que amb les eines de control que tenen a l’abast “podria haver-n’hi prou”. Tot i això, ha dit que “si es veuen superades les capacitats actuals” i les “eines legals de què disposen, s’aplicarà el que s’hagi d’aplicar”.

“No dubtin que si cal aplicar totes les eines, s’aplicaran”, ha assegurat. Simón ha dit que per ara, sembla que “estan funcionant” les mesures de les CA, però que es podrien haver de prendre “mesures més dràstiques” si cal actuar en territoris més grans o en situacions que superen l’àmbit d’una CA. En aquest sentit, ha esmentat l’Estat d’alarma, ja sigui “més generalitzat” o en alguna zona concreta.

Majoria de contagis en joves

Simón ha reiterat que la majoria de persones que s’estan infectant són joves. Més del 70% dels casos que s’estan observant tenen menys de 30 anys, però un 10% són més grans de 65 anys. Baixa el nombre de persones vulnerables però encara n’hi ha, i això fa que el nombre de morts “no sigui menyspreable”.