La crisi del coronavirus ha provocat una davallada del turisme a Barcelona que ha deixat una imatge poc habitual de carrers del centre pràcticament buits. Al Born aquest diumenge molts comerços no han obert, malgrat que és un dels barris turístics on és habitual veure’ls amb la persiana aixecada. De fet, molts han penjat el cartell de “tancat per vacances” davant la falta de turistes.

La situació s’agreuja per a botigues com Melocotón, on les vendes han caigut en picat des del març i al setembre tancaran definitivament perquè no tenen clients. Alicia Ribero és una de les responsables i ha assegurat que la temporada forta és a l’estiu, però amb la manca de viatgers no tenen clientela. L’associació Born Comerç ja va advertir que un 40 % dels locals del barri hauran de tancar a causa de la crisi que ha provocat la covid-19.

D’altres establiments, com el restaurant Ca la Brasa poden mantenir-se, però el cop també ha estat fort. El propietari, Sergi Simó, ha afirmat que facturen entre un 50 i un 60 % menys que altres estius i això els ha obligat a reduir la plantilla a la meitat.

Un Born per passejar amb “tranquil·litat”

A l’altra cara de la moneda hi ha els barcelonins i catalans que aprofiten la manca del turisme massiu per tornar a apropiar-se de la ciutat. Són molts els que asseguren que ara es pot passejar pel Born amb “tranquil·litat” i que si no fos perquè ara no hi ha turisme no s’hi haurien acostat aquest diumenge.

Enmig de tot això també apareix algun emprenedor, com la Frida Stuvemark, qui fa tres setmanes que ha inaugurat la floristeria La Femme Floral. Tenia previst obrir-la a l’abril però el confinament li ho va impedir i ara, malgrat la situació, es mostra optimista. Sap que els turistes són una part essencial de la clientela però confia en què la gent local també li vindrà a comprar perquè botigues com la seva “feien falta al Born”.