Sensellar coronavirus.

L’última previsió era tancar-los el 30 de setembre, però ara l’escenari ha canviat. L’Ajuntament de Barcelona ha decidit allargar “sine die”, és a dir, sense data de tancament, els pavellons per a persones sense llar de Fira de Barcelona a Montjuïc. També la resta d’equipaments muntats ─són sis en total─ per l’esclat de la crisi del coronavirus. La intenció és consolidar el dispositiu de dones, el de persones amb addiccions i el de joves.

Pel que fa als pavellons de Fira, on ara s’allotgen 24 h entre 250 i 300 persones, la comissionada d’Acció Social, Sònia Fuertes, ha dit que s’anirà avaluat cada dia per determinar-ne el tancament. Segons dades de l’Ajuntament, els sis espais d’emergència ─que sumen 700 places─ han acollit 1.324 usuaris des de l’inici de pandèmia i, actualment, n’hi ha 400 de repartides entre tots. La majoria de dispositius estan plens.

El 40 % d’usuaris, al carrer per la covid-19

De les persones acollides als sis equipaments, un 40 % vivia en condicions precàries i, per culpa de la crisi de la covid-19, ha quedat al carrer. En global, el 77 % dormia a Barcelona abans d’entrar-hi, i la resta s’estava en altres llocs de l’àrea metropolitana, de Catalunya o fins i tot d’altres punts. D’altra banda, dels més de 1.300 atesos, el 33 % no tenia papers i un 16 % no disposava del permís de treball.

Eugenio sensellar
L’Eugenio Sánchez, usuari d’un dels pavellons, llegeix un llibre assegut a la seva llitera

31 positius per PCR

En cap dels dispositius d’emergència hi ha hagut defuncions per la covid-19 i des del mes de març s’han detectat 31 positius per prova PCR ─se n’han fet 403 fins a l’agost─ d’entre els més de 1.300 usuaris. En el cas dels professionals que hi treballen, s’han realitzat 247 PCR i vuit han estat positives.