El Ple de l’Ajuntament de Barcelona ha aprovat una proposta d’ERC perquè s’apliqui un recàrrec a la taxa turística i que tot el que es recapti amb aquest augment vagi a parar íntegrament al consistori. El govern municipal (BComú i PSC) i Junts per Catalunya han donat suport a la proposta, que l’haurà d’aprovar el Parlament de Catalunya, que és qui regula l’impost turístic. Cs, el PP i Barcelona pel Canvi hi han votat en contra.

“No volem ni més ni menys turisme, sinó millor turisme que contribueixi més a la ciutat”, ha sentenciat Miquel Puig (ERC) per defensar el recàrrec. Elsa Artadi (JxC) ha dit que la mesura farà que cada administració tingui el seu tram i que Barcelona pugui repartir els beneficis del turisme per tots els barris. El regidor de Turisme, Xavier Marcè (PSC), ha dit que el recàrrec és una “fórmula alternativa” ja que la Generalitat no vol atorgar el 100 % del que recapta a l’Ajuntament.

Des de Ciutadans, Paco Sierra ha dit que un turisme de qualitat no s’ha de fer “a base de recaptar i posar en risc llocs de treball”. El popular Josep Bou ha reclamat el 100 % de la taxa a la Generalitat (ara n’aporta el 50 % a l’Ajuntament) en comptes de pujar la pressió fiscal. Eva Parera (BCN Canvi) ha rebutjat l’augment de taxes encara que no les paguin els residents.

Un primer acord abans del pressupost

Regidors dels quatre grups que hi han votat a favor han comparegut junts abans del plenari per fer visible l’entesa. La intenció és que aquest recàrrec es pugui aplicar ja el 2020, però han recordat que caldrà abans que s’aprovin els pressupostos de la Generalitat i la llei que els acompanya. L’acord d’aquests quatre grups, de fet, obre la porta a una futura entesa per als comptes municipals i també catalans.

Acord per la taxa turística

“És un primer pas per avançar en altres acords positius per a Barcelona”, ha destacat Jordi Martí (BComú), responsable del pressupost de l’Ajuntament. La intenció és que el recàrrec sigui de fins a quatre euros per nit, que serà determinat en cada cas pel ple de l’Ajuntament. ERC preveu una recaptació anual de 100 milions d’euros, però Marcè ha xifrat una recaptació òptima en el doble que ara obté l’Ajuntament per la taxa, 15 milions d’euros.