El govern català ha encetat cap a les nou de matí les ofrenes polítiques al monument de Rafael Casanova. El president de la Generalitat, Quim Torra, el vicepresident, Pere Aragonès, i la portaveu, Meritxell Budó, han format la comitiva en representació de l’executiu català. En aquesta ocasió, l’acte solemne ha estat més discret, sense la formació de la Guàrdia d’Honor dels Mossos d’Esquadra escortant el govern i sense la banda, que interpreta habitualment ‘Els segadors’.

El govern demana una solució política

Meritxell Budó ha fet una crida a la prudència en la celebració de la Diada en plena pandèmia. “És un dia important per fer cas d’aquestes recomanacions”, ha dit. I, en clau política, ha reclamat una resposta que posi fi a la repressió i que inclogui l’amnistia i l’autodeterminació. En aquesta línia també s’ha expressat el president del Parlament de Catalunya, Roger Torrent, que ha fet l’ofrena acompanyat de la Mesa del Parlament. Torrent ha demanat que aquesta sigui l’última Diada amb “presos i exiliats” i ha apostat per trobar una solució política al conflicte. “Homes i dones demòcrates de pedra picada que haurien de ser aquí amb nosaltres. Vivim immersos en aquest conflicte polític que el Govern espanyol no vol afrontar políticament, arrossegat per l’extrema dreta”, ha sentenciat el president de la cambra catalana.

El “gran homenatge” a Companys

El primer secretari del PSC, Miquel Iceta, ha instat a celebrar l’Onze de Setembre des de la “màxima unitat” per la reactivació econòmica, reconstrucció social i enfortiment de l’estat del benestar. I ha contestat les paraules de Quim Torra en què exigia al rei i a Pedro Sánchez que es disculpessin per l’afusellament del president Lluís Companys. Iceta ha afirmat que la nova llei de memòria democràtica que vol aprovar l’executiu central serà el “gran homenatge” a Companys. També han fet la ofrena floral altres formacions polítiques comCatalunya en Comú-Podem, Esquerra, el PDcat, Junts per Catalunya, els Demòcrates o el recentment creat Partit Nacionalista Català.