Jaume Collboni i Ada Colau

El Congrés dels Diputats ha de votar aquest dijous el decret llei del Ministeri d’Hisenda perquè els ajuntaments puguin fer servir una part dels superàvits d’anys anteriors a canvi de traspassar-los tots en forma de préstec a l’Estat. El document manté obertes discrepàncies entre BComú i PSC, socis de govern a l’Ajuntament de Barcelona.

El líder socialista, Jaume Collboni, demana aprovar el decret i fer canvis durant la tramitació, però l’alcaldessa, Ada Colau, reclama un fons estatal per als ajuntaments que no estigui vinculat a la cessió dels superàvits. En un article a ‘El Periódico’, Collboni ha dit que no donar suport al decret dels superàvits “suposaria tancar una finestra d’oportunitat que resulta imprescindible en aquests moments”.

Colau negocia a Madrid

En l’article, el primer tinent d’alcalde diu que avalar el decret al Congrés “és l’única via per continuar dialogant, millorar la proposta” i aconseguir que el fons de 5.000 M € que l’Estat preveu per als ajuntaments (finançat amb els superàvits) arribi a les ciutats. En canvi, en una entrevista a TVE, Colau ha avisat que el decret no té majoria i que “encara som a temps” de buscar el consens.

L’alcaldessa ha reiterat la proposta d’un fons estatal per als ajuntaments que no estigui vinculat als superàvits, petició que van traslladar al Govern espanyol una trentena d’alcaldes de diversos colors polítics, cap de socialista. Colau ha aprofitat que era a Madrid per reunir-se amb el líder d’Unides Podem, Pablo Iglesias, per abordar diverses qüestions, entre les quals el debat sobre el finançament local.

El govern municipal vol fer ús dels superàvits d’anys anteriors (que la Llei d’estabilitat pressupostària no deixa gastar) per compensar la caiguda d’ingressos pel coronavirus.