Sant Andreu ja compta amb la reurbanització de més de la meitat del Parc Antoni Santiburcio, a les antigues casernes. L’Ajuntament ha obert al públic els 12.000 metres quadrats de terreny, que s’han urbanitzat per convertir-los en un gran espai verd a la zona nord del Parc de les Casernes, entre els carrers Gran de Sant Andreu, Palomar i Torras i Bages i el passeig de Santa Coloma.

Es tracta de la primera fase del projecte i quan se’n faci la segona, l’espai verd tindrà 22.000 metres, fins a arribar a ser el parc més gran del barri. En aquesta primera part, s’hi han invertit 3,2 milions d’euros. És la primera gran intervenció a les casernes des que el desembre del 2015 l’Ajuntament i el Consorci de la Zona Franca van acordar reactivar la urbanització de la zona.

El parc té diferents espais com una zona d’estada, una esplanada, una àrea d’exercici per a joves i gent gran i un parterre amb plantes aromàtiques.

El primer refugi d’aigua

Una de les novetats més destacades del nou parc és la zona de fonts. Es tracta del primer refugi d’aigua de la ciutat, una font amb 234 brolladors que funciona com una zona de jocs. Els jardins amb aigua són una de les mesures previstes al Pla clima. La idea és transformar algunes fonts ornamentals en zones d’aigua on poder-se remullar. L’horari de funcionament de la font és de 10 a 22 h entre abril i octubre i d’11 a 14 h i de 17 a 19 h, la resta de mesos.

A més, s’hi ha incorporat enllumenat LED, de manera que s’hi poden fer coreografies de llum i aigua. En horari d’estiu, entre abril i octubre, les coreografies de la font es faran entre les 21 i les 22 h, mentre que l’horari d’hivern serà entre les 18 i 19 h.

La segona fase, pendent

La segona fase de construcció del parc està prevista per al primer semestre del 2019. Ara el projecte està en fase de preparació de la licitació de les obres. En aquesta part, s’invertiran 2,5 milions d’euros per intervenir en una superfície de 6.000 metres quadrats. En aquesta fase es construirà una zona de jocs infantils, amb una gran superfície de cautxú que estarà rodejada d’arbustos.

La rambla de les casernes

Les obres de la rambla de Marta Mata, anomenada també la rambla de les casernes, també està prevista per a l’any 2019. L’Ajuntament està preparant la licitació de les obres per al vial ubicat a l’illa de cases limitada pel passeig de Torras i Bages, els carrers de Palomar i de Fernando Pessoa i el passeig de Santa Coloma. La rambla tindrà 11.245 metres quadrats de superfície i les obres costaran 4,3 milions d’euros.