El problema de l’habitatge i els desnonaments han tornat a centrar l’Audiència Pública de Nou Barris d’aquest dimecres. És un fet ja habitual en les darreres audiències. Aquest cop, però, les queixes han estat més intenses, i els veïns acusen la policia d’actuar amb excessiva contundència. “No som delinqüents”, es lamenta l’Alba, a qui van desnonar dimarts a Ciutat Meridiana.

“No som delinqüents”

El col·lectiu antidesnonaments denuncia que les intervencions són, cada cop, més contundents, amb presència de diverses furgonetes policials i patrulles de Mossos d’Esquadra. “Jo havia sortit per anar a treballar. Els agents van venir, van rebentar la porta i van entrar obligant a aixecar els braços a tothom, també als meus fills”, explica l’Alba. I, segons els veïns, és una situació habitual. Asseguren que, en molts casos, la policia tracta les famílies com a delinqüents, fins i tot davant la presència de menors.

“Anar a una casa a desnonar una família amb l’actitud que porten no creiem que sigui el millor, no només per a la salut mental de les persones adultes, sinó també per les conseqüències que aquestes formes de comportament de les autoritats portaran a la vida dels infants”, adverteix Mirta Minzetti, veïna i activista cultural de Ciutat Meridiana.

Situació alarmant a Ciutat Meridiana

Les entitats i associacions demanen una solució urgent per a la família de l’Alba i amenacen amb quedar-se al districte (aquest dijous a la tarda hi ha Consell Plenari) fins aconseguir-ho. Ara mateix, aquesta família ―formada per una mare i dos menors― té garantides dues nits en un alberg “però m’han dit que si vull quedar-me més, haig de pagar”. “I ara on vaig amb els meus fills?”, es pregunta l’Alba.

Els activistes denuncien que la situació a Ciutat Meridiana és alarmant i que hi ha una acumulació de casos de famílies en situacions molt precàries. Diuen que hi ha veïns que arrosseguen ordres de desnonament des de fa molts anys, sense obtenir cap solució. Per ells, haurien de tenir una mediació o un pis de lloguer social a través de la Taula d’Emergència.

“Sobreesforç municipal”, segons l’Ajuntament

Des del districte defensen que estan molt conscienciats amb el problema. I la regidora, Marga Mari-Klose, apunta al govern català. “La Generalitat hauria de cobrir molt més del que cobreix respecte a la Taula d’Emergència i no ho està fent”, ha dit, “i l’Ajuntament està fent un sobreesforç i generant serveis d’atenció a les persones que es troben en aquest drama relacionat amb l’habitatge. És possible que no tots els serveis donin una resposta que tothom espera, en això assumeixo que no es pot donar una resposta pel que fa a lloguer social”. En aquest sentit, assenyala, s’han reforçat els serveis psicològics per atendre els infants i adolescents que pateixen situacions d’aquest tipus.