Tot va començar en l’habitació d’una llar de Porta, a Nou Barris, i després d’una dècada, el projecte s’ha anat fent gran. El Banc Solidari de Material Ortopèdic (BSMO) fa 10 anys que està en marxa com a servei de préstec de productes d’ortopèdia: crosses, cadires de rodes, caminadors i, fins i tot, llits articulats. A través de donacions d’usuaris que ja no necessiten aquests objectes, els ofereixen a altres persones que sí que n’han de fer ús.

Des del 2009, han passat d’una dotzena de préstecs a més de 600 productes cedits aquest any i més de 140 donacions. “No hauríem pensat mai que el projecte arribaria fins on som ara”, explica la Consol Gracia, presidenta del BSMO. D’un pis van anar a parar a un centre cívic i ara ja fa un temps que l’Ajuntament els ha cedit un local més gran. Això els ha permès créixer i servir a tota la ciutat: disposen d’uns 1.000 productes per a totes les edats.

Com funciona el BSMO?

Tots els productes provenen de donacions de famílies o individuals que ja no els han de menester i que estan prou bé com per donar-los una segona vida i algú altre els utilitzi. Al BSMO els emmagatzemen tots al local i els fan les reparacions necessàries abans no els prestin. Un cop revisats, els usuaris que els necessitin deixen una fiança ─que varia en cas de caminadors, cadires, aixecadors, etc.─ i, d’aquest dipòsit, el Banc s’enduu un 10 % mensual.

Taller de reparació de productes ortopèdics al BSMO.
Taller de reparació de productes ortopèdics al BSMO.

“He guanyat qualitat de vida”

La Pepa Gracia és una de les usuàries habituals del banc solidari. Utilitza crosses per moure’s però, en determinades ocasions, prefereix una cadira de rodes. És aleshores quan s’acosta al BSMO i la lloga un temps determinat. “Quan ho necessites ho tens però, una vegada t’ha fet el servei, ho tornes i un altre ho aprofita”, explica. La Pepa considera que ha guanyat qualitat de vida i que, gràcies al Banc, pot fer activitats que abans no s’havia plantejat, com anar a una rua de Carnestoltes.

Pepa Gràcia demana una cadira al Banc Solidari de Material Ortopèdic.

Crida a captar voluntaris

La Consol Gracia assegura que els impulsors i voluntaris que treballen al BSMO “s’estan fent grans”, i fa una crida perquè gent més jove col·labori en el projecte i, així, pugui continuar el camí. “A nosaltres ens agrada molt que sigui voluntari, però si arriba un moment que es professionalitza… no ens importa. El cas és que això, que no existia, serveixi per omplir el buit que hi havia a Barcelona“, relata.