La urbanització de les casernes de Sant Andreu es reactiva gràcies a un pacte a dues bandes entre l'Ajuntament i el Consorci de la Zona Franca, el propietari dels terrenys. El consistori s'ha compromès a fer-hi obres per valor de 13 milions d'euros i, a canvi, el consorci li ha cedit 6.000 metres quadrats del terreny. En aquest espai es faran un centre cívic, una escola bressol, un edifici administratiu i també habitatges per a la gent gran. A més, el consorci ha fixat el 2016 per començar les obres d'un edifici d'habitatges on es reallotjaran 68 famílies que encara viuen en pisos de les casernes. Fa 10 anys que els veïns reclamen aquest pas. LAIA ORTIZ, regidora de Sant Andreu "El que avui podem dir és que d'una banda deixarem de tenir solars que són un niu de brutícia per començar a construir, tenir habitatge al barri i tenir equipaments. D'acord amb el pla que es va aprovar fa una dècada." L'acord també tindrà repercussions al barri de la Marina, a Sants-Montjuïc. El consorci invertirà prop de 8 milions d'euros en habitatge social i una part, 44 pisos, també seran municipals.

El Consell Plenari del Consorci de la Zona Franca ha aprovat aquest dimecres el pressupost per a 2016, que inclou una partida de 18,6 milions d’euros per reimpulsar els solars de les antigues Casernes de Sant Andreu. L’any que ve ja es començarà a construir el primer edifici per reallotjar els veïns afectats pel projecte.

El projecte inclou la construcció de dos edificis per a gent gran, un centre cívic, una escola bressol, un edifici d’habitatges i un edifici administratiu. En total, el consorci preveu aixecar 480 habitatges al terreny comprès entre els carrers de Torras i Bages, de Palomar, de Fernando Pessoa i Gran de Sant Andreu i el passeig de Santa Coloma.

El consorci, propietari del solar, farà una dació en pagament a l’Ajuntament pels terrenys a canvi que el consistori assumeixi el cost de les obres d’urbanització.

Prop de 1.400 habitatges a la Marina

El pressupost inclou també una partida de 7,9 milions d’euros per a la construcció de 1.290 habitatges al barri de la Marina.