Antonio Santiburcio o Jaume Oller i Prats. El primer és el nom amb què l’Ajuntament ha batejat el parc de les Casernes de Sant Andreu, mentre que el segon, és la proposta amb què treballen una desena d’entitats andreuenques.

Una d’aquestes és el Centre d’Estudis Ignasi Iglésias. Un dels seus membres, Jordi Petit, assegura que aquesta proposta “és l’única manera que queda de recordar el que van ser les Casernes de Sant Andreu“. Segons Petit, la proposta de rebatejar l’espai no implica “cap problema amb el nom d’Antoni Santiburcio”, que es podria posar en qualsevol altre indret. En canvi, si s’opta per posar-hi el nom de la primera víctima andreuenca de la Guerra Civil, “es podrà explicar que va ser un noi que va ser assassinat pels militars que hi havia en aquelles casernes durant el conflicte”. 

Aquesta línia la comparteix Pau Vinyes, membre de Tot Història Associació Cultural. Explica que recuperant la figura de Jaume Oller i Prats “es recorda a totes les víctimes del feixisme a Sant Andreu durant la Guerra Civil”, i recalca que durant l’època de la guerra, “l’actual passeig de Torres i Bages ja va portar el nom de Jaume Oller i Prats”.

Per ara donen suport a la iniciativa la Societat Cultural i Esportiva La Lira, l’Associació Cultural Tot Història, el Centre Cultural Els Catalanistes, l’Associació de Veïns i Veïnes de Sant Andreu de Palomar, el Casal Noi Baliarda i el Centre d’Estudis Ignasi Iglésias. La proposta espera rebre més suport per part d’altres entitats del barri i després caldrà esperar la decisió que prengui l’Ajuntament.