La capella de la Misericòrdia serà l’espai on finalment es traslladarà i s’ampliarà el CAP Raval Nord. El MACBA, que també aspirava a créixer en aquest espai, s’ampliarà en un edifici de nova construcció que es farà a la plaça dels Àngels. Aquesta solució posa fi a anys de conflicte entre el museu i l’equipament sanitari per quedar-se la Misericòrdia.

Contra tot pronòstic i quan semblava que ja estava dat i beneït que la capella de la Misericòrdia seria l’espai d’ampliació per al MACBA —al plenari municipal de maig l’Ajuntament va donar llum verda al manteniment de la cessió de l’espai al museu—, ha arribat el consens necessari per resoldre definitivament la polèmica. Finalment totes les administracions i les parts implicades han arribat a una solució que satisfà a totes les parts i que s’ha anunciat aquest dimecres en una roda de premsa al museu.

Una solució de consens

L’alcaldessa, Ada Colau, el director del MACBA, Ferran Barenblit, i la consellera de Cultura, Maria Àngela Vilallonga Vives, han exhibit complicitats i s’han felicitat recíprocament per l’acord assolit. Tot i que finalment s’ha decidit que la capella sigui per al CAP, —com volien el govern municipal i també els veïns i professionals sanitaris—, tothom està content.

Des del MACBA consideren que també surten guanyat amb aquesta proposta que no s’havia previst fins ara: un nou edifici que es construirà a la plaça dels Àngels, a tocar de la façana del convent dels Àngels. Això permetrà al museu dur a terme l’ampliació i, fins i tot, guanyar més metres quadrats que a la Misericòrdia.

Adeu al projecte del Cub

La darrera proposta que hi havia sobre la taula era construir el nou CAP Raval Nord enganxat al MACBA, un edifici que s’havia projectat amb el nom de Cub, i que genera dubtes sobre la mobilitat. De fet, tot i que Salut va donar el vistiplau a aquesta ubicació, el consistori va encarregar a la tardor dos informes per estudiar-ne la viabilitat.

Lluita veïnal amb ocupació inclosa

Els veïns del Raval i els professionals sanitaris que treballen al CAP actual sempre han reivindicat que la capella de la Misericòrdia fos per al CAP. A través de la Plataforma CAP Raval Nord Digne han recollit signatures, han fet manifestacions, han dut les protestes al plenari municipal i, fins i tot, van ocupar la capella per impedir que fos per al MACBA. Per això, tot i que asseguren que estan “cansats d’esperar”, també s’han mostrat satisfets amb la solució final.