El desallotjament de l’acampada de la plaça de la Universitat, la matinada d’aquest dimecres, ha generat reaccions diverses entre els grups de l’oposició a l’Ajuntament. Tots n’han parlat en un debat a la Comissió de Presidència, en què el tinent d’alcalde Albert Batlle ha donat explicacions del dispositiu policial. Es dona el cas que, en la mateixa comissió, s’ha rebutjat una proposta del PP per desallotjar l’acampada amb l’abstenció del PSC i el vot en contra de BComú.

Els grups independentistes han qüestionat el paper de la Guàrdia Urbana en el desallotjament. “Com és que els agents han fet càrregues si no tenen funcions d’ordre públic?”, ha preguntat Elisenda Alamany (ERC), que ha remarcat que la competència de la Urbana és la proximitat. El portaveu de JxC, Jordi Martí, ha demanat saber qui va donar l’ordre de desallotjament, si l’alcaldessa, Ada Colau, o Albert Batlle. També ha lamentat l’ús de defenses personals per part dels agents.

Batlle: “L’ordre la vaig donar jo”

En la mateixa comissió, Albert Batlle ha dit que l’ordre de desallotjar la plaça de la Universitat la va donar ell “amb la conformitat de l’alcaldessa”. “Assumeixo per les coses bones i les dolentes la determinació que s’ha pres i les que seguiré prenent”, ha afirmat. També ha respost a ERC que la Guàrdia Urbana no fa funcions d’ordre públic i només tasques de suport.

Crítiques per trigar a desallotjar

Cs, PP i Barcelona pel Canvi han elogiat la feina de la Guàrdia Urbana, però han lamentat que s’hagi trigat a intervenir-hi. “Per què no han actuat fins aquesta nit?”, ha preguntat Paco Sierra (Cs), que ha assegurat que els agents tenien ordres de quedar-se a comissaria aquests últims dies. “Quan s’ocupi la via pública, actuïn, no deixin que es podreixi”, ha afegit Josep Bou (PP).

Manuel Valls (BCN Canvi) s’ha preguntat si “qualsevol pot ocupar l’espai públic de manera indefinida sense que actuï la policia?”, i ha insistit a saber quina serà la posició de l’Ajuntament si hi torna a haver una ocupació de l’espai públic. El regidor de Presidència, Jordi Martí (BComú), ha justificat el desallotjament perquè s’havien esgotat les vies de mediació i hi havia conflictes entre els acampats.