La Comissió de Drets Socials ha acordat instar el Govern espanyol a traslladar la comissaria de la via Laietana, de la Policia Nacional. Ho ha dut a debat ERC, que ha aconseguit el suport de JxC i també dels dos grups del govern municipal (BComú i el PSC), que han votat a l’una després d’incloure a la proposta original que l’Estat “faciliti el trasllat i ubicació dels efectius [de la policia] per garantir-ne el servei”. En canvi, Cs, el PP i BCN Canvi hi han votat en contra.

 

El vot uníson de comuns i socialistes arriba tres setmanes després que els dos partits marquessin diferències sobre el futur de la prefectura. El regidor de Ciutat Vella, Jordi Rabassa (BComú), va enviar una carta a la Policia Nacional per demanar-ne el trasllat, però la tinenta d’alcalde Laia Bonet (PSC) va qualificar l’escrit de Rabassa com a “opinió personal”.

Fer-hi un centre de memòria històrica

La proposta dels republicans, inicialment, demanava que la comissaria es convertís en un museu. Després de transaccionar el text amb el govern municipal, però la petició ha canviat per demanar un centre de memòria històrica. Gemma Sendra (ERC) ha defensat que Barcelona “necessita reparar i reconciliar-se amb el passat per poder mirar al futur”, i això implica “mirar la història dura” i Ferran Mascarell (JxC) ha dit que “és ignominiós per a tots els que van partir la tortura que segueixi existint la prefectura”.

Per la seva banda, Marilén Barceló (Cs) ha reblat que “ara no toca” obrir el debat sobre la comissaria de la via Laietana, sinó que “el que toca és defensar els cossos de seguretat”, arran dels aldarulls postsentència. Eva Parera (BCN Canvi) ha demanat “no practicar la demagògia” i ha recordat que “si s’ha d’exigir alguna cosa al Govern espanyol, ja hi ha el Congrés dels Diputats”, i Óscar Ramírez (PP) ha titllat la proposta de “proposta trampa” perquè “usen l’excusa de la memòria històrica quan en realitat el que els molesta és la bandera espanyola”.

Jordi Rabassa (BComú) hi ha respost en nom del govern municipal: “No ens molesta cap bandera, el que ens molesta és que no hi hagi polítiques serioses de memòria històrica”. Rabassa, a més, ha insistit en el “compromís per trobar un altre indret” per traslladar l’activitat que la Policia Nacional fa actualment a la via Laietana.