La reserva del 30 % per a habitatge protegit en noves construccions o grans rehabilitacions a Barcelona fa el primer any sense sumar cap pis a la borsa d’habitatge assequible. Ho ha admès la regidora d’Habitatge, Lucía Martín, en la Comissió de Drets Socials, en una compareixença a instàncies de BCN Canvi. Martín ha assegurat que els pisos obtinguts amb el 30 % “començaran a estar disponibles cap al 2021 o el 2022” arran dels terminis que té construir un edifici.

En la compareixença, la regidora ha defensat la mesura, perquè “proposa un canvi estructural en les polítiques d’habitatge, no ha de donar resultats a curt termini” i ha avisat que “ha vingut per quedar-se” per poder generar pisos assequibles als barris més cèntrics de la ciutat. El govern d’Ada Colau va prometre que la reserva del 30 % a habitatge assequible generaria entre 300 i 400 pisos cada any.

L’oposició avisa d’efectes contraproduents

Vistos els resultats de la mesura, l’oposició en bloc ha avisat dels efectes contraproduents que hi veuen. Eva Parera (BCN Canvi) ha alertat que “des que s’aplica, la construcció ha caigut un 68 %”, cosa que ha comportat “que el parc de lloguer sigui escàs i els preus pugin”.

Per això, Óscar Ramírez (PP) ha constatat que el 30 % “només es tractava d’una cortina de fum per amagar la mala gestió en les polítiques d’habitatge” de Colau, i Celestino Corbacho (Cs) ha reblat al govern: “Vostès van fracassar. Dels 4.000 pisos que van prometre, van arribar-ne als 1.000”.

Per la seva banda, els dos partits independentistes (que van donar suport a la mesura el mandat anterior) també s’han mostrat reticents amb els efectes del 30 %. Eva Baró (ERC) ha avisat que de les veus que hi veuen “un efecte contraproduent” i ha dit que “cal saber-ho perquè hem de saber fins a quin punt les coses que fem ajuden o empitjoren”. En aquest sentit, Neus Munté (JxC) ha demanat “que es convoqui urgentment la mesa [d’avaluació] per analitzar si les dades són certes o no”.

L’executiu defensa la seva aposta per l’habitatge

Més enllà de respondre sobre la reserva del 30 %, Lucía Martín ha defensat les polítiques d’habitatge endegades pel govern d’Ada Colau en el mandat anterior. Segons Martín, ara l’Ajuntament està gestionant 4.600 pisos de lloguer assequible, dels quals 766 ja s’hauran lliurat abans que acabi l’any.

Sumant-hi els pisos comprats, la xifra d’habitatges promoguts pel govern dels comuns és de 5.250, “el doble que el mandat de Xavier Trias, i un 36 % més que el de Jordi Hereu”, segons Martín. De cara al futur, el consistori té en marxa 14 promocions que, un cop acabades, posaran a disposició de la ciutat 554 pisos nous; també s’està en procés de licitar cinc promocions de 298 pisos, i hi ha 46 promocions projectades (que resultaran en 3.517 habitatges de lloguer).