Els veïns del Raval han decidit ocupar la capella de la Misericòrdia. Amb aquesta acció reclamen a les forces polítiques que acordin la cessió de l’espai per ubicar-hi el nou CAP Raval Nord. L’ocupació s’ha produit dos dies després que la Comissió d’Economia decidís no rescindir-ne la cessió al MACBA. Entitats i treballadors del CAP ja havien avisat fa uns dies que intensificarien les protestes si a la comissió de l’Ajuntament no es revocava la cessió de l’espai al MACBA.

Volen mantenir la protesta fins al proper ple

Representants de la plataforma CAP Raval Nord i treballadores del centre han reiterat els motius que els han portat a emprendre aquesta acció. Asseguren que no en marxaran fins que no es prioritzi la construcció del centre d’atenció primària en aquest espai. En aquest sentit, subratllen que no es mouran de l’edifici fins al proper ple municipal, que es farà el 29 de març, malgrat no està garantit que es parli d’aquest conflicte.

Les infermeres Núria Villanueva i Antonia Raya han recordat que les instal·lacions actuals “no permeten garantir la seguretat dels pacients ni respecten els drets bàsics de les treballadores”. A més, han volgut deixar que no volen ser “còmplices d’aquestes vulneracions de drets”. “No és un caprici, és una qüestió de justícia social”, han afegit.

Des de la plataforma CAP Raval Nord fan una crida tant al MACBA com a les administracions i als partits polítics perquè vagin a la capella de la Misericòrdia i estableixin un debat obert sobre el tema. “Ens quedarem aquí mentre tinguem força i suport. Ens hem guanyat, per dignitat, que aquí es construeixi el CAP”, ha dit Iñaki Garcia, portaveu de la plataforma. Garcia també s’ha preguntat “per què ha de passar el MACBA per sobre del CAP”.

Mentre duri aquesta ocupació ja s’han anunciat diverses activitats, xerrades i debats dins l’edifici. De fet, els ocupants han convidat entitats veïnals a traslladar dins d’aquesta capella els col·loquis relacionats amb el barri que tenien previstos per als propers dies.

El MACBA fa una crida “a la serenitat i a respectar els processos d’estudi”

En paral·lel a l’ocupació, la plataforma +MACBA+Cultura ha emès un comunicat on reclama que es mantingui el “diàleg constructiu” que permeti  la renovació del CAP del Raval Nord, però també la del MACBA a la Capella de la Misericòrdia. La plataforma, impulsada per més de 300 personalitats del sector de la cultura, diu en el comunicat que vol posar en valor “els avenços que hi ha hagut en les darreres setmanes”. Cosideren que possibilitarien la construcció d’un nou CAP Raval Nord i l’ampliació del Museu. A més, reclamen que “es permeti als experts i als grups municipals que estudiïn totes les possibilitats”.